Start Aktuellt Hemlöshet Hiv & Hepatit Hälsocenter Tomtebo Internationellt Samarbeten Ekonomi Volontärer Kontakt
 

 

convictus logo
Fotoalbum
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016


Aktuellt 2018 nedan ........................................................År 2017 här

Februari
Hälsa för hemlösa
Convictus har ett hälsocenter för medlemmar som lyft sig ur drogberoende och hemlöshet. Där erbjuds en lång rad hälsoinsatser som styrketräning, yoga, hälsoutbildning mm.

häjsa

Löpbandet är ett av många alternativ på Convictus Hälsocenter.

Ständigt uppsökeri
Convictus har tre huvudsakliga inriktningar: dagverksamheter, hälsoarbete och uppsökande arbete. Allt med fokus på hemlösa Det uppsökande arbetet sker till stor del med hjälp av bil tydligt märkt med Convictus logga.

uppsök

En stor del av Convictus uppsökande arbete når hemlösa från andra länder än Sverige. Dino tillhör dem som har fokus på just denna grupp.

Januari
.Convictus i vinterskrud
Trots att Convictus Axelsberg ligger relativt centralt i Stockholm kan man tro att man är ute på landet i ett vinterlandskap när man kommer dit på besök i januari månad. Convictus Axelsberg håller öppet alla dagar året runt med dagverksamhet för hemlösa dagtid och natthärbärge för hemlösa kvinnor nattetid.

axelsberg

Convictus Axelsberg är en stor träbyggnad i lantlig miljö endast tio minuter med t-bana från Stockholm City.

Infektionsläkare på besök
Infektionsläkaren Lars Moberg, en av pionjärläkarna inom hivvården i Sverige, kommer regelbundet till Convictus Axelsberg och erbjuder där hemlösa EU- och tredjelandsmedborgare hivinformation och testning. Han informerar även om hepatit och tbc och andra medicinska frågor.

Lars

Noaks Ark lånar ut infektionsläkaren Lars Moberg till Convictus Axelsberg för återkommande besök. Målet är att erbjuda hemlösa hjälp med testning och rådgivning rörande hiv och hepatit och dessutom finnas till hands för andra medicinska frågor.


December
Populär, traditionell jullunch på Bryggan Vantör
Traditionsenligt serverades på Bryggan Vantör en fantastisk jullunch med alla vällagade maträtter ett julbord brukar innehålla. Som vanligt kom hundratalet gäster för att få njuta av julbordets läckerheter.

julbord

Hela styrkan på Bryggan Vantör står beredda att hälsa gästerna välkomna till årets julbord.


Fullt hus på Convictus Axelsbergs jullunch
Betydligt fler än hundra gäster kom till årets jullunch hos Convictus Axelsberg. Hägerstens och Engelbrekts församlingar hade skänkt pengar för att möjliggöra inköp av mat och julklappar. Även en rad företag hade bidragit med olika gåvor. Det var Coop Västertorp och Örnsberg, Café Bakstugan i Västertorp, Hemägg plus privatpersoner. Den dominerande gruppen gäster var hemlösa EU-medborgare.

jullunch

Nina, Lacatus, Cristina, Rosa och Juan är redo att ta sig an över hundra matgäster till årets jullunch hos Convictus Axelsberg.


Insamlingskonsert i Gustav Vasa kyrka
Det kom ca 300 besökare till Convictus och församlingens stödkonsert till förmån för hemlösa i Gusaf Vasa kyrka söndagen den 9:e december. Kläder och pengar samlades i år in till Råd & Stöd.

Dessutom har fem personer har hört av sig i samband med konserten och erbjudit volontära tjänster.

konsert

Körer: Sabbatsbergs Gospel och Gospel Voices under ledning av Helene du Rietz Gästartister: Amun-Re, José Poleon Henry, Kiralina Musiker: Emanuel Olsson Präster: Camilla Ekeskär och Magnus Bornsjö.

Insamling av vinterkläder
Gymet Actic i Hagsätra initierade en insamling till förmån för Convictus hemlösa besökare. Resultatet blev en ”en ocean” av vinterkläder, skor och varma sovsäckar.

insamling

Snyggt jobbat Annika Andersson (vänster) och Ewelina Karlström initiativ-tagare och eldsjälar.

.WAD 2018 i Maria Magdalena Kyrka
Årets WAD-ceremoni genomfördes i samarbete med HIV-Sverige i Maria Magdalena kyrka. Convictus musikaliska bidrag var återigen sångerskan Isabella Lundgren och pianisten Filip Ekestubbe. Dessutom bidrog Harri Karvonen med ett uppskattat anförande där han berättade om sig själv och det stöd han fått från Convictus. I musikprogrammet ingick också sånger av trubaduren Jan Hammarlund och Stockholms Gaykör.

Harri

Harri Karvonen berättar på ett gripande sätt om sig själv vid 2018 års WAD-ceremoni i Maria Magdalena Kyrka på Södermalm.

November
Välkommen till Rebecca och Pontus
De som börjar få stabilitet i sina liv kanske börjar träna på Convictus Hälsocenter. I så fall möter de tf föreståndaren Rebecca och medarbetaren Pontus. Hälsocentret erbjuder en rad olika aktiviteter som skall stärka hälsan och bygga upp en motståndskraft mot drogmissbruk.

hälsocenter

Pontus och Rebecca arbetar båda på Convictus Hälsocenter som vänder sig till människor på väg ur drogberoende.

Välkommen till Rosa

De som besöker Convictus Axelsberg kommer att möta Rosa i köket. Innan hon kom hit jobbade hon i köket på Bryggan Hjorthagen som dock stängdes under våren för att huset skulle rivas. Förutom detta har Rosa arbetat de fem senaste somrarna med Convictus uppsökarcykel i Björns Trädgård vid Medborgarplatsen.

rosa

Rosa har provat på de flesta arbetsplatserna som finns inom Convictus. Både på dagverksamheter och i det uppsökande arbetet.


Minnet av Tommy
Få personer förstod hemlösas situation som du,
få gjorde lika mycket för dem.
Tack Tommy
från personal och styrelse på Convictus


Ett sista avsked till Tommy i Uppenbarelsekyrkan
Tommy var Convictus föreståndare på dagverksamheten Råd & Stöd vid Odenplan. Han har satt sin mycket personliga och medmänskliga prägel på verksamheten vilket gjorde att många hemlösa trivdes extra bra just där. Han lämnar med detta ett värdefullt arv efter sig som blir en utmaning att förvalta.

tommy


Oktober
Uppsökande arbete
Att söka upp hemlösa där de befinner sig. Att inte bara sitta och vänta på att de ska komma dit man själv befinner sig. Det är en viktig del av Convictus sätt att arbeta. Därför pågår ett konstant uppsökande arbete för att nå hemlösa som inte kommer till dagverksamheterna och på så sätt få personlig kontakt och erbjuda olika hjälpinsatser. Oftast med fokus på hälsoinsatser.

uppsök

Det är inte ovanligt att hemlösa söker sig till varandra och bygger upp mindre husvagnsläger där de kan bo tillsammans. Sådana platser får regelbundna besök av Convictus uppsökare.


NU HAR VI INTE TOMMY MER

tommy
Tommy som var föreståndare på dagverksamheten Convictus Råd & Stöd har avlidit. Detta är en mycket stor förlust för föreningen och för Stockholms hemlösa.

Tommy har avlidit. Få personifierade Convictus så tydligt som Tommy gjorde. Han förstod vad vi menade med ett positivt bemötande och att lära känna våra hemlösa gäster på ett personligt plan.
Tommy älskade att berätta, inte nog med det, han gjorde det dessutom på ett tankeväckande sätt. Bland annat talade han vid Convicctus World Aids Day ceremonier i olika kyrkor flera gånger. De gångerna framgick tydligt att han förstod hivproblematiken bland injektionsmissbrukare och att han kände väldigt många av dem som drabbats personligen.
Vi har förlorat en mycket viktig arbetskamrat som in i det sista stod för just de värden Convictus representerar. Han var en kulturbärare. Det kommer att bli tomt i Convictus nu. Det blir en stor utmaning att behålla hans idéer i föreningen.


Styrelsebesök på Convictus Axelsberg
Föreståndaren Nina Nyman på Convictus dagverksamhet i Axelsberg guidar runt Jan Halldin i de nya lokalerna. Jan sitter i Convictus styrelse sedan många år tillbaka och är en av Stockholms sista socialläkare.

axelsberg

Nina visar runt styrelserepresentanten Jan i den relativt nyöppnade dag- och nattverksamheten Convictus Axelsberg.

September
Juridikstudenter hjälper hemlösa hos Convictus
Hemlösa har ofta juridiska och ekonomiska problem som tynger ner hela livssituationen vid sidan om brist på bostad och ofta dålig hälsa. Det kan gälla obetalda hyror eller kanske parkeringsavgifter. Det kan vara ständiga påminnelser från Kronofogden. För att ta sig an dessa frågor erbjuder juridikstudenter sedan många år en ytterst värdefull hjälp till Convictus hemlösa gäster med överklaganden, rådgivning och mycket annat.

juridik

Tara, Ingrid, Carl och Hanna är fyra juridikstudenter från Stockholms Universitet som kommer regelbundet till Convictus Axelsberg för att hjälpa hemlösa med juridiska och ekonomiska problem. Deras insats är synnerligen uppskattad och värdefull.

Uppsök året runt

Året runt är Convictus uppsökarbil ute på olika platser i Storstockholm för att få kontakt med hemlösa och erbjuda dem hjälpinsatser på olika sätt.

uppsök

Titt som tätt ser man Convictus uppsökarbil med välkänd logotype ute på stan. Från bilen erbjuds hemlösa kaffe och smörgås plus skjuts vid behov.

Augusti

Hjorthagen blev Axelsberg
Convictus i Hjorthagen flyttade till nya fina lokaler i Axelsberg i mars 2018 eftersom de gamla lokalerna skulle rivas. Idag är den kombinerade dag- och nattverksamheten för hemlösa – Convictus Axelsberg – en välfungerande enhet som dagligen tar emot gäster från en lång rad olika länder i världen.


axelsberg

Framför de nya lokalerna står Lacatus, Cristina, Aarne, Nina, Juan och Dino. De är en del av personalgruppen på Convictus Axelsberg. De håller öppet dag som natt året runt. Nattverksamheten vänder sig enbart till hemlösa kvinnor från olika länder.

Claes slutar Maria tar över
Claes Heijbel som är verksamhetschef på Convictus sedan många år slutar definitivt i den rollen i november 2018. Maria Dahlstedt som började hos Convictus i september 2017 tar samtidigt över efter en successiv inskolning. Redan idag har Claes gått ner till 25 procents tjänst.

maria

Maria blir Convictus nya verksamhetschef när Claes slutar under hösten för att bli pensionär.

Nu öppnar vi dagverksamheterna

Första måndagen i augusti öppnar Convictus dagverksamheter för hemlösa efter en tids semesterstängning. Det blir den 6/8.

vantör

Nu öppnar vi igen efter en tids välbehövlig semestervila, berättar Dino på Bryggan Vantör i Högdalen

Juli

Uppsökande arbete året runt
Convictus arbetar på fältet i länet året runt. Under somrarna kompletteras detta med en uppsökarcykel varifrån kaffe och smörgås serveras till hemlösa och rådgivning erbjudes.

cykeln

Convictus uppsökarcykel är ute fem dagar i veckan. För femte året i rad är det Rosa (nr två från vänster) som har ansvaret. Verksamheten som är mycket populär får många hemlösa besökare som vill få en pratstund och något att äta och dricka.

Semesterstängt hos de flesta men inte på Nattbryggan
Samtidigt som merparten av Stockholms verksamheter för hemlösa är stängda i juli håller Convictus Nattbryggan öppet alla nätter. Ett natthärbärge för hemlösa kvinnor som kommer från EU-stater eller tredjeland.

nattbryggan

Det ser tomt ut, men varje natt är det fullt på natthärbärget Nattbryggan för hemlösa kvinnor.

Nu stänger vi några veckor
Convictus dagverksamheter stänger veckorna 27 – 31, endast det uppsökande arbetet med en mobil cykel i Björns Trädgård är igång dessa veckor. Anledningen till stängningen är att personalen måste få en chans till vila.

Natthärbärget för kvinnor från EU-stater har öppet hela sommaren.

gunilla

Nu stänger vi för att ta semester några veckor, säger Gunilla som jobbar på dagverksamheten Råd & Stöd vid Odenplan

Juni

Nu har cykeln kommit igång
För fjortonde sommaren i följd är Convictus uppsökarcykel ute på stan för att få kontakt med och hjälpa hemlösa. Under juni månad gäller måndag – onsdag och under juli måndag – fredag. Alltid i Björns Trädgård.

cykeln

Rosa och Mujan ansvarar för Convictus uppsökarcykel sommaren 2018. Varje dag hittar man dem i Björns Trädgård med kaffe och bröd som de bjuder på.


Juan har fått ett nytt kök

Efter flytten från Hjorthagen till Axelsberg har köket fått ett rejält lyft
till restaurangstandard. Juan, en av de köksansvariga, har samtidigt fått en
betydligt bättre arbetsmiljö. Utöver detta har personalen utbildats i
mathantering.

kök

Det fanns inte tillstymmelse till kök i de nya lokalerna på Eolshällsvägen i Axelsberg. Ett nytt kök har därför byggts upp från grunden med nya hylloroch skåp och med restaurangutrustning från begagnatmarknaden. Juan kan inte vara annat än nöjd.


Maj


200 gäster per dag. Hälften kommer till Bryggan Vantör.
Bryggan Vantör som ligger i Högdalen sedan fjorton år tillbaka är en av Convictus tre dagverksamheter för hemlösa. Övriga två ligger vid Odenplan och i Axelsberg. Sammanlagt når Convictus cirka 200 hemlösa dagligen på dessa enheter. Hälften kommer till Bryggan Vantör.

vantör

Dino, som är föreståndare på Bryggan Vantör och medarbetaren Håkan utanför entrén till verksamheten. Dagligen har de cirka 100 gäster. Mer statistik finns att läsa på startsidan.

Maten viktig men inte det enda viktiga
Enligt statistiken från 2017 var det genomsnittliga antalet gäster på dagverksamheten Bryggan Vantör 93 stycken. Det är Marius och Eva som står för matlagningen – maten är ett av de viktigaste inslagen i verksamheten även om det är långt ifrån det enda. Läs mer om statistik hos Convictus på startsidan.

mat

Marius och Eva står dagligen i köket på Bryggan Vantör och lagar den mycket uppskattade maten.

April
Bröllop hos Råd & Stöd
Ann-Sofie och Thomas, som är återkommande gäster hos Convictus Råd & Stöd, vigdes i Gustaf Vasa Kyrka av församlingens präst Magnus. Församlingen bjöd sedan på en synnerligen uppskattad bröllopsmiddag hos Råd & Stöd dit även föräldrar, barn och släktingar bjudits in. Dessutom bjöd församlingen brudparet på en hotellnatt.

bröllop

Gustaf Vasa Församling med prästen Magnus i spetsen har stöttat Convictus Råd & Stöd på olika sätt sedan flera år. Denna gång blev det ett bröllop.

Nattbryggan 1 har flyttat

I och med den helt nyligen genomförda flytten av Bryggan Hjorthagen till Axelsberg flyttade också Nattbryggan 1 med. Det är Convictus natthärbärge för hemlösa kvinnor som är EU-medborgare. I fräscha nyrenoverade lokaler finns nu tjugo mycket uppskattade sovplatser för dem.

nattbryggan

Cristina som leder arbetet på Nattbryggan 1 är mycket nöjd med de nya fina lokalerna. Även om natthärbärget är mycket enkelt, är det en klar förbättring mot det tidigare stället.

Trycket är för stort
Det finns för få platser i Stockholm där hemlösa är välkomna. På Convictus dagverksamhet Råd & Stöd, där Tommy är föreståndare, känns detta av tydligt.
-Varje stadsdel borde ha sin egen dagverksamhet för hemlösa säger han, inte som nu med några få ställen här och där, annars blir det kaos med det ökande antalet hemlösa i stan.

tommy

Egentligen borde vi inte släppa in så många hemlösa gäster som vi gör. Det blir svårt att hålla ordning. Men vad gör man när trycket bara ökar, undrar Tommy.

Mars
Pontus tar emot på Hälsocenter
På Convictus Hälsocenter är Pontus en av dem som tar emot gästerna. Målgruppen är personer på väg ur drogberoende. Han peppar dem och försöker inspirera dem att intressera sig för sin egen hälsa. Convictus erfarenheter säger att ett medvetet hälsoarbete för många drogberoende kan vara den väg som leder bort från drogerna.

pontus

Pontus jobbar på Convictus Hälsocenter där han försöker peppa gästerna att bli medlemmar och satsa på den egna hälsan.

Från Hjorthagen till Axelsberg
Nu är Convictus Axelsberg ett faktum. Hela verksamheten i Hjorthagen har under några hektiska dagar flyttats över till en renoverad fastighet i Axelsberg. Allt rullar redan på som vanligt i det nya huset, sju dagar i veckan, med natthärbärge för hemlösa kvinnor från EU-länder och med dagverksamhet för hemlösa män och kvinnor dagtid.

axelsberg

Den nya fristående fastigheten är klart bättre än den tidigare, med bättre plats för både natt- och dagverksamhet och med bättre hygienutrymmen. Invändigt är den också nyrenoverad och fräsch.

Nu går flyttlasset
Convictus dagverksamhet Bryggan Hjorthagen flyttar nu till Axelsberg eftersom huset där Bryggan funnits sedan ett antal år ska rivas. Gäster hjälper till med den omfattande flytten som består av allt från köks- och tvättutrustning, möbler, madrasser, kläder och mycket mer.

flytt

Dag- och nattverksamhet flyttar nu från Hjorthagen till Axelsberg. Tack vare hjälpsamma gäster har bärande och transport gått mycket smidigt.

Februari
Strategidag hos Convictus
Convictus genomförde en heldag för all personal på temat mission och vision. Dagen är ett led i Convictus organisationsutveckling med ekonomiskt stöd av Hugo Stenbecks Stiftelse. Strategidagen föregicks av arbete med att formulera Convictus arbete. Detta genom analys av var och hur vi skapar mest värde och vad som motiverar mest.

strategidag

Personal från Convictus alla enheter deltog i strategidagen som är ett led i Convictus organisationsutveckling.

TBC-utbildning hos Convictus
Smittskydd Stockholm erbjöd dagverksamheten Bryggan Vantörs gäster och personal en eftermiddagsföreläsning om TBC. Den genomfördes i Bryggan Vantörs lokaler. Intresset var mycket stort. Även samarbetspartners kom för att lyssna.

TBC

Förläsare på Bryggan Vantörs TBC-utbildningen var Anne Tidholm Nylén – smittskyddsläkare, Björn Andersson – smittskyddssjuksköterska och Inger Zedenius, sjuksköterska.

Januari

Träningsmaskin till Convictus Hälsocenter
För att effektivisera möjligheterna till träning har Convictus Hälsocenter utrustats med en träningsmaskin. En så kallad Cable Cross. Den är kompakt och ger möjlighet till flera olika träningsmoment på en liten yta. Förhoppningsvis innebär den nya maskinen att flera medlemmar hittar till gymmet.

träning

Styrelserepresentanterna Jan Halldin och Agneta Anthell är nöjda med Convictus Hälsocenters nya träningsmaskin.


 

Lasse
diplom råd&stöd

Lasse som är hemlös bor i Barkarby med hund i en arbetarbarack. Kontakten med Convictus uppsökare har lett till att han anmält sig som medlem i Convictus Hälsocenter. Det kan bli början till ett annat liv.

Nordic Drugs stora pris 2015 på 50.000 kr gick till Convictus. Claes Heijbel, verksamhetschef Convictus tar emot diplomet av
Hans Morén Senior Nordic Product Manager NORDIC DRUGS AB.


Convictus verksamheter ligger i olka delar av stan. En dagverksamhet för hemlösa ligger vid Odenplan, Stockholms absoluta centrum, särskilt nu när nya Citybanan skall öppnas.Convictus är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening med 90-konto: 90 05 56-2