Start Aktuellt Hemlöshet Hiv & Hepatit Hälsocenter Tomtebo Internationellt Samarbeten Ekonomi Volontärer Kontakt
 

 

convictus logo
Fotoalbum
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016


Aktuellt

April
Nu höjs nivån på matkunskaper
Personal hos Convictus har nu utbildats i mathantering. Detta är ett led i de allt högre krav som ställs från myndigheternas sida, särskilt sedan Convictus gått med i Matbanken. Parallellt med detta har Miljöförvaltningen inspekterat och ställt krav på hur mat förvaras och hur matmiljön är organiserad. Olika punkter togs upp med krav på förbättringar som Convictus idag uppfyller efter en del renoveringar och nya investeringar.

mat

Tommy Andersson, föreståndare vid dagverksamheten Råd & Stöd, visar intyget efter genomgången utbildning i mathantering. Även övrig personal har gått samma utbildning.


Mauds kläder ska gå direkt till hemlösa
Maud Karlsson kommer regelbundet från Vällingby med kläder till Råd & Stöd i city eftersom hon vet att kläderna inte säljs på second hand hos Convictus.
-Jag vill inte möta någon granne som kommer i mina kläder, säger hon, de ska gå direkt till hemlösa utan mellanhänder.

Maud

-Kläderna som jag skänker skall gå direkt till hemlösa, inte säljas via second hand, säger Maud, här på bild i Råd & Stöds klädlager.

Traditionell påsklunch i Hjorthagen
Runt 100 gäster från 15 olika länder kom till Bryggan Hjorthagens traditionella och alltid lika uppskattade påsklunch. De var personal från Franska Reformerta Kyrkan, kockar från Carlssons Skola, gäster på Bryggan Hjorthagen, grannar boende i Hjorthagen, volontärer m.fl. Maten skänktes från Ica Värtahamnen och Hemägg. Gula Änglarna bidrog också som alla tidigare år.

påsk

Convictus volontärer var ”serveringspersonal” – som här Gunilla och Cissi. Maten bestod av ugnsstekt lax, lammstek, skinka, fyllda ägghalvor och en massa annat smått och gott.

Nytt husvagnsläger för hemlösa
Ett nytt husvagnsläger har nyligen etablerats på en plats norr om Stockholm. Via djungeltelegrafen når information om liknande händelser förr eller senare fram till Convictus uppsökare som sedan besöker lägren och förutom kaffe erbjuder medicinsk och social hjälp.

husvagnar

Flera dagar i veckan besöker Convictus uppsökare platser där hemlösa befinner sig.

Convictus når fler än hemlösa

Det är mycket vanligt att elever från olika utbildningar praktiserar på Convictus enheter eller tar kontakt för att skriva uppsatser om hemlöshet. Det är också vanligt att Convictus i samarbete med arbetsförmedlingen tar emot arbetssökande för arbetsträning eller med kriminalvården för att ge klienter möjlighet till samhällstjänst.


praktikant

Marlene som utbildar sig till behandlingspedagog i Stadsmissionens folkhögskola har praktiserat på Bryggan Vantör i två månader. Det är mycket vanligt att studenter från olika utbildningar praktiserar på Convictus olika enheter.

Mars
Diparts outtröttliga hjälp
För det åttonde året i rad har byggföretaget Dipart - organiserat av Erika - samlat in kläder bland personal, sina underleverantörer och kunder. Två fulla skåpbilar anlände till Bryggan i Högdalen fyllda med alla sorters hela och rena kläder och skor. De skänkta kläderna delas sedan ut till hemlösa gäster.

dipart

Erika har för åttonde året organiserat insamlingen av kläder till Bryggan i Högdalen. Föreståndaren Dino Gerdin (längst till höger) tackar för den betydelsefulla hjälpinsatsen från Dipart.

Vovve på samhällstjänst
- Vovven i mitt knä kommer till Råd & Stöd tillsammans med husse en gång i veckan för att husse ska göra samhällstjänst. Han sitter gärna i knät och blir klappad när husse jobbar, berättar föreståndare Tommy Andersson på Råd & Stöd.
- Vi träffar också andra sociala hundar som kommer hit. Medan husse eller matte fikar kan vi tack vare föreningen Scalas hundhjälp, som sponsrar oss med hundmat, även erbjuda vovven något att äta. Ett stort tack och glada svansviftningar också till Gärdets Veterinärklinik som ett par gånger om året erbjuder gratis kontroll om hunden behöver det.

vovve

Scalas hundhjälp och Gärdets Veterinärklinik hjälper gästerna hundar på Råd & Stöd, berättar föreståndaren Tommy Andersson.

Uppsökaren - en spindel i nätet.
Uppsökaren Ilmars (till höger) knyter samman Convictus olika enheter genom att kontinuerligt besöka dem och informera om vad som händer på ”fältet”. Här i samtal med föreståndaren på Råd & Stöd Tommy. En gäst kan behöva skjuts till infektionskliniken. Då kommer uppsökarbilen väl till pass. En annan kan behöva information om Sprututbytet. Då kan Ilmars ge sådan. Länkningar och information mellan olika enheter, även utanför Convictus egna, är en viktig del i uppsökarens arbete.

uppsök
Tommy Andersson i samtal med Ilmars Prieditis på dagverksamheten Råd & Stöd.

Ossi har lämnat oss
Dino Gerdin, föreståndare Bryggan Vantör:
– Krister "Ossi" Ovsiannikov gick bort i en olycka den 15 dec 2016. Trots att Ossi var märkt av ett orättvist hårt liv var han alltid en frisk fläkt, genomschysst och hjälpsam. Han brukade presentera sig som "Hustomte" när nya besökare kom till Bryggan. Den 1 mars hålls begravning i Vantör kyrka. En fin kille som inte hade det lätt, mycket saknad av oss arbetskamrater.

ossi

Ossi var stamgäst på Bryggan Vantör sedan flera år. Han var hjälpsam som få. Nu finns han inte mer.

Februari
Hjälp till Sprututbytet
Under 2016 skjutsade uppsökaren Ilmars väldigt många injektionsmissbrukare till sprututbytet, nästan lika många skjutsades till infektionskliniken Huddinge Sjukhus och ett ännu större antal hjälptes till andra vårdenheter. Dessa insatser är en del av Ilmars hälsoarbete som bygger på ett nära samarbete med sjukvården och det pågår vecka efter vecka året runt.

ilmars

Ilmars har ansvar för Convictus uppsökande arbete. Han säker upp hemlösa runt om i Stor-Stockholm med målet att hjälpa dem att få kontakt med samhällets sjukvård och socialtjänst.

Convictus städar i Hjorthagen
Två gånger per vecka är den hemlöse gästen på Convictus dagverksamhet Bryggan Hjorthagen, Robert från Rumänien, ute på gator och i parker i Hjorthagen och städar. Städvagnen har Stadsdelen Östermalm skänkt till Convictus, men det ideella arbetet utan ekonomisk ersättning, står Robert för.

städ

Robert, som är hemlös och daglig gäst hos Convictus, städar i Hjorthagen som ideell insats två gånger per vecka.

Januari
Convictus väg bort från droger
För den som söker en väg ur drogberoende kan Convictus hälsocenter vara ett alternativ. Det är en unik enhet som erbjuder sin målgrupp yoga, hälsosamtal, massage, psykologsamtal och mycket mera. Verksamheten bedrivs till största delen av hälsovolontärer som erbjuder sina tjänster utan ersättning.

Hantlar

Convictus Hälsocenter har fräscha moderna lokaler. Som medlem har man möjlighet till både egen träning och hjälp av volontärer.

Convictus ekonomi
Convictus ekonomi hanteras med hjälp av redovisningsbyrån ARC som har stor erfarenhet av att jobba med organisationer inom den ideella sektorn med inriktning på social frågor som beroende och hemlöshet.

ekonomi
På ARC Redovisnigsbyrå jobbar Ryno, Michael och Anders.

Köksansvar på Convictus Bryggan Hjorthagen
På onsdagar är det Rosa och Juan som har ansvaret för Bryggan Hjorthagens kök. Varje dag måndag till söndag året runt når man cirka 60 - 70 hemlösa gäster, främst EU-migranter.

köket

Rosa från Chile och Juan från Spanien delar på köksansvaret alla onsdagar på Bryggan Hjorthagen


Convictus mitt i centrum
Efter ett kort juluppehåll håller nu återigen Convictus Råd & Stöd öppet på Karlsbergsvägen vid Odenplan. R&S är Convictus allra centralaste dagverksamhet för hemlösa. Cirka fyrtio hemlösa gäster tar man emot varje dag. Under våren kommer matverksamheten att förbättras sedan Miljöförvaltningens har godkänt en ombyggnad.

råd & stöd

Gunilla och Tommy är två av de tre anställda på Convictus centralaste dagverksamhet för hemlösa vid Odenplan. Convictus Råd & Stöd. I bakgrunden nykaklad vägg och ny diskbänk för höjd kvalitet i mathanteringen.

marius
diplom
   F I L M
  rosa  
    Klicka på bilden

Marius och Saban jobbar båda hos Convictus på Bryggan Vantör respektive Bryggan Hjorthagen. Båda kommer från Rumänien och är därmed till stor hjälp för Convictus eftersom många av gästerna på Bryggorna kommer därifrån.

Nordic Drugs stora pris 2015 på 50.000 kr gick till Convictus. Claes Heijbel, verksamhetschef Convictus tar emot diplomet av
Hans Morén Senior Nordic Product Manager NORDIC DRUGS AB.


Klicka på filmen och hör vad Rosa säger om Convictuscykeln på Medborgarplatsen.Convictus är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening med 90-konto: 90 05 56-2