Start Aktuellt Hemlöshet Hiv & Hepatit Hälsocenter Tomtebo Internationellt Samarbeten Ekonomi Volontärer Kontakt

 

convictus logo

2010
2011•
2012
2013
2014
2015
 
 
 
Tidigare år – 2011

December 2011
Bryggorna säkrade
Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr och borgarrådssekreteraren Angelica Karlsson besökte i veckan Bryggan Östermalm och lämnade samtidigt det glädjande beskedet att Bryggornas ekonomi skall säkras inför 2012. Därmed slipper föreningen den oro som har funnits en tid i brist på klara besked.

Sprutbyte i Tallinn. Stöd till sexarbetare Kiev – nya konferenser
Convictus genomför två halvdagskonferenser 14 – 15 december där medarbetare från Convictus Estland och Convictus Ukraina föreläser. Det blir ett unikt tillfälle att möta människor som arbetar med uppsök och stöd till utsatta grupper i öst. Föreläsarna berättar om hivarbete på fängelser, om sprutbyte och om stöd till kvinnor mm. Läs mer på pdf nedan
.
Välbesökt ceremoni på World Aids Day
För andra året i rad genomförde Cnvictus sin årliga ceremoni på World Aids Day den 1 december i Maria Magdalena kyrka på Södermalm. Det blev stämningsfullt med sång, musik och anföranden. Se bilder från ceremonin i pdfen nedan.

iwad Bilder från World Aids Day

November

Fördjupat samarbete med Franska Reformerta Kyrkan
Franska Reformerta Kyrkan som grundades i Stockholm på 1600-talet, har sedan Bryggan Östermalm öppnade 2006 på Östermalmsgatan hjälpt till som volontärer. Nu vill församlingen fördjupa samarbetet ytterligare genom att under våren bjuda Bryggans gäster på lunch vid ett antal olika tillfällen.

World Aids Day i Maria Magdalena Kyrka
Årets World Aids Day-ceremoni genomförs återigen i Maria Magdalena Kyrka på Södermalm i Stockholm den 1 december i samarbete med Maria Församling. Ceremonin pågår från 16 00 – 17 30. Programmet innefattar musik, korta anföranden och ljuständning. Alla är välkomna.


Fullbokat på första Hep C konferensen

Convictus första Hep C konferens var bokad till sista plats. En ny konferens den 22 november kl 13 00 – 16 30 genomförs därför i en ännu större lokal.

Oktober

Hiv-Sveriges ombudsman på besök
Hiv- Sveriges nye ombudsman Peter Månehall som nyligen flyttat upp från Malmö till Stockholm går grundligt tillväga för att lära känna Convictus. Han besöker alla enheter i Stockholm för att skapa sig en egen bild av verksamheten och lära känna personal. Hiv-Sverige är en paraplyorganisation där Convictus är medlem.

Två konferenser om Hepatit C
Convictus och Smittskydd Stockholm genomför 9 november och 22 november två halvdagskonferenser om Hepatit C och injektionsmissbruk. Deltagare är bl a Christer Lidman, docent Karolinska Universitetssjukhuset och Ingegerd Hökeberg, Bitr Smittskyddsläkare, Smittskydd Stockholm. Läs hela programmet i pdf.

epatit Hepatit C-konferens

Helhetskommunikation satsar på Convictus
Helhetskommunikation AB som arbetar med personlig utveckling, utveckling av ledarskap mm, erbjuder nu sina tjänster till människor som tagit sig ur eller är på väg att ta sig ur missbruk och hemlöshet i Convictus verksamhet. Helhetskommunikation erbjuder tio av Convictus gäster coachning för att ta sig framåt och uppnå sina mål. Detta är ett fantastiskt och unikt erbjudande som om det utfaller väl kan få en stor utvecklingspotential. Det stämmer också väl in i hela Convictus grundfilosofi med hälsa i fokus. Helhetskommunikation gör detta som en volontär insats utan att ta betalt av Convictus.


September
Testning, vaccination och mer därtill
Regelbundet besöker Convictus uppsökarteam och sjuksköterska Britt-Marie Bryggorna med huvudfokus på testning av hiv och hepatit C och vaccination mot hepatit B. Men hälsoarbetet har också ett betydligt bredare grepp inom Convictus. Gäster får hjälp med allehanda medicinska krämpor den tid som Britt-Marie inte håller på med hiv och hepatit. När en sjuksköterska ändå finns på plats, som de lärt känna efter alla åren, passar de på att fråga henne om allergier, ömma leder, svullnader och mycket mer. Andra dagar kommer dessutom en volontärläkare och ger medicinsk hjälp på både Bryggan Vantör och Convictus Hälsocenter.

Pilotundersökning på fältet

Convictus försöker med hjälp av en pilotundersökning på fältet och på enheter som når hemlösa/missbrukare, skapa en bild av människor i Stockholm utan uppehållsrätt och med ett riskbruk/beteende att smittas av hiv/hepatit.

Septembermöten i Ukraina
Under september genomfördes viktiga möten i Ukraina för Convictus del där också representanter från Sverige deltog. De var Bo Johansson (pensionerad från Kriminalvårdsstyrelsen, tidigare ansvarig för deras arbete i Östeuropa, nu rådgivare åt Convictus), Jesper Gantelius (projektledare Convictus Ukraina) och Claes Heijbel (verksamhetschef Convictus Sverige). På Svenska Ambassaden träffade Convictus representanter statliga ukrainska myndigheter som ingår i Convictus Ukrainas rådgivande grupp och representanter från SIDA. Där avrapporterades Convictus insatser i landet. Bland annat presenterades den forskning som pågår under ledning av professor Alicia Andriushenko på Convictus Half Way House i Kharkivregionen. På ”International HIV/AIDS Alliance in Ukraine” som finansierar en del av Convictus projekt, arrangerades ett möte där det klart och tydligt framgick att Convictus Ukraina spelar en viktig roll i landet i hivarbetet. Dessutom genomfördes under månaden ett årsmöte för Convictus Ukraina.Augusti
Sommarrenovering på Tomtebo
Sommaren på Convictus rekreationshus Tomtebo har präglats av en hel del renoveringsarbeten. Flera gäster har hjälpt till på ett fantastiskt sätt med målning, takreparationer, trädgårds- och grundarbete. Det är inte ovanligt att hemlösa gäster på Tomtebo är duktiga hantverkare och att de ofta vill hjälpa till med sin kunskap på något sätt. Utan denna hjälp skulle det vara svårt för Convictus att klara av att sköta Tomtebo som är ett jättehus på 400 kvm och de äldsta delarna från 1700-talet.
Bildcollage från Tomtebo sommaren 2011 finns under fliken Tomtebo/bokning

Från hot till löfte

Just innan semestrarna fick Convictus det mycket oroande beskedet att den centrala finansieringen i staden av Bryggorna skulle dras ned drastiskt. Detta skulle i det närmaste innebära nedläggning och bli ett mycket tufft slag mot hemlösa och missbrukare. Mitt i mobiliseringen inom Convictus mot detta hot, där bland annat byggföretaget Dipart engagerade sig mycket kraftfullt för Convictus sak, kom överraskande ett pressmeddelande från Socialroteln Stockholms Stad om att Bryggornas fortsatta verksamhet var säkrad! Inom kort skall socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) se över hur Bryggorna kan få en långsiktig finansiering i framtiden, stod det bland annat.

Juli

Cykel på stan

Convictus satsar på att synas bland folk på stan i sommar. Till detta används danska paketcyklar som fungerar som ett minicafé för hemlösa och allmänhet. Tanken är att få till stånd en dialog med allmänheten om hemlösas situation. För dig som vill veta mer om Convictus Cykelprojekt och övrigt uppsökande arbete, hänvisas till flikarna ”Hemlöshet” och ”Hiv & Hepatit”.Juni

Även hemlösa behöver semester
I Convictus rekreationshus Tomtebo i Sörmland får hemlösa möjlighet att vara på landet och koppla av. I år är det sjuttonde sommaren Convictus erbjuder hemlösa denna unika möjlighet.

Juni
Quo Vadis - ”Vart är beroende– och missbrukarvården på väg?”
 
Under knappt tre år har Gerhard Larsson på regeringens uppdrag utrett beroende- och missbrukarvårdens innehåll och organisation. 
Med konferensen Quo Vadis "Vart är beroende – och missbrukarvården på väg?” inbjuder Rainbow Sweden – där bl a Convictus ingår - remissinstanser och andra intresserade av framtidens beroendevård att diskutera utredningens olika förslag den 25 och 26 augusti i Stockholm. Program och anmälan via hemsidan: http://www.rainbowsweden.se/quovadis

Quo Vadis Quo Vadiskonferens

Convictus kommer att genomföra ett eget seminarium på Quo Vadis-konferensen med rubriken ”Hemlöshetsarbete i en kommun – hur kan man samarbeta och dela ansvar?”. Då deltar Jens Hoffman, VD Dipart, Fredrik Lidé, kyrkoherde Vantörs Församling och Claes Heijbel, verksamhetschef Convictus.

Sommaröppet på Tomtebo!
Mellan 21 juni- 26 juli går det att boka in sig på Tomtebo. Förutom att tillbringa sköna sommardagar i en drogfri vacker miljö, erbjuds god mat, möjlighet till vila, promenader och mycket mer. Läs mer under fliken TOMTEBO.

Maj
Succéteater hos Convictus
Stockholms Musikteater spelade Musikalen ”Freuds Cigarr” den 26 maj på en av Convictus dagverksamheter för hemlösa – Bryggan Vantör. Föreställningen lyfte på ett elegant och humoristiskt sätt fram Sigmund Freuds banbrytande arbete i slutet av 1800-talet kring frågor som drömtydning, sexualitet och Oidipuskomplexet. Den helt dominerade delen av publiken var själva hemlösa.
Föreställningen har fått fina recensioner i dagpressen. SVD skriver: ”Underhållning av bästa märke” och Expressen: ”Ett lekfullt och pedagogiskt pussel”. Huvudrollen gestaltades av Jonas S Nerbe med hjälp av två musiker. Detta unika initiativ med högklassig teater hos Convictus blev en succé och inramningen med mingel och Pommac skapade äkta teaterkänsla.

Convictus i samarbete med kyrkornas EU-kontor
Kyrkornas EU-kontor genomförde 23 maj en konferens i samarbete med Convictus med rubriken ”Kyrkan som social aktör”. Convictus bidrag till konferensen är erfarenheter sedan många år av samarbete med olika församlingar. Tydligast blir detta på Bryggan Vantör där den lokala församlingen är mycket aktiv och ett stort stöd. Convictus samarbete med kyrkor på ett mera strukturerat sätt började med Korskyrkan 2000 som då var Bryggan Citys hyresvärd. Under tio års tid genomfördes gemensamma World Aids Day-ceremonier mm. Korskyrkan har även hjälpt Convictus med minnesstunder och begravningar vilket också Vantörs Församling gör idag. Convictus är religiöst och partipolitiskt oberoende, vilket inte hindrar nära samarbete med olika församlingar.

Oppositionsråd på besök
Oppositionsrådet Roger Mogert (s) besökte Convictus den 18 maj och såg då både Convictus Hälsocenter och Bryggan Vantör. Han fick även en genomgång av Convictus Hiv & hepatitarbete.

Präst på Bryggan
Patrik Ehrman, präst i Vantörs Församling, är en förmiddag i veckan på Bryggan Vantör och hjälper till. Samarbetet med församlingen har pågått sedan Bryggan Vantör öppnade 2004. Förutom Patrik är två diakoner från församlingen också regelbundet på Bryggan Vantör och hjälper till.

ADAPTUS målade om på Bryggan Östermalm
Bemanningsföretagets ADAPTUS chef Anton Lindh ägnade tre dagar tillsammans med två gäster och två av sina anställda till att måla om på Bryggan Östermalm. Insatsen som inte kostar Convictus ett enda öre, gör ADAPTUS för att stötta Convictus i hemlöshetsarbetet. En fullständigt fantastisk insats. Fina lokaler där hemlösa är välkomna är ett viktigt inslag i Convictus arbete. Det är en del av ett bra bemötande.

April
Förstärkt uppsök
Det uppsökande arbetet hos Convictus har förstärkts med hjälp av Eva Andersson som börjar i april som medarbetare till Kari Varhonen. Eva har jobbat många år med hiv- och hepatitfrågor vilket kommer väl till pass i Convictus uppsökande arbete där en viktig del är att hjälpa hemlösa och aktiva missbrukare med testning och vaccination. Eva och Kari besöker dagligen platser i Stockholmsregionen där hemlösa finns för att erbjuda dem hälsohjälp av olika slag.

Påskhelg för hemlösa

Sedan några dagar är Convictus Rekreationshus Tomtebo fullbokat med gäster som i Stockholm lever i hemlöshet. De skall stanna över Påsk. En del av gästerna har sovit mer eller mindre dygnet runt de första dagarna fullständigt utmattade efter en lång vinter med soprum som sina sovplatser. På Tomtebo får alla en egen säng med fräscha nytvättade lakan. Måltider äter man tillsammans. Vädret ser ut att bli bästa möjliga. Påsken på Tomtebo firas traditionsenligt för femtonde året i rad. Gästgruppen är personer som Convictus möter i sitt dagliga arbete i Stockholm på Bryggan Vantör, Bryggan Östermalm, Råd & Stöd och genom det uppsökande arbetet.

Moderaterna stretar emot
På 80-talet, när hivepidemin kom, valde Stockholm att säga nej till sprutbyte. Ett par av huvudargumenten var att man i stället skulle satsa stort på vård och uppsökande arbete. Enigheten över partigränserna var bred. Alla som ville ha behandling på behandlingshem, skulle också få det utan väntetid. Det uppsökande arbetet skulle utvecklas radikalt.

I Skåne valde man en annan väg genom att starta sprutbyte både i Malmö och Lund. Man ansåg det vara en hälsofråga – att dela ut sprutor var att minska infektionssjukdomar. I Stockholm ansågs sprutbyte var en narkotikapolitisk fråga – att dela ut sprutor var att underlätta missbruk, menade man.

Idag anser de flesta som satt sig in i ämnet att det är en hälsofråga. Slutsatsen blir då att det ligger i allas intresse att så få som möjligt delar sprutor, detta underlättas genom att starta sprutbyten eller åtminstone sälja injektionsverktyg på apotek. Det måste finnas en möjlighet för injektionsmissbrukare att lagligt komma över rena injektionsverktyg.

Moderaterna i Stockholm håller dock kvar vid sin ursprungliga ståndpunkt, som enda parti dessutom. Deras kommunfullmäktigeledamöter i Stockholm har nu beslutat säga nej till att starta sprututbyte efter förfrågan från landstinget. Detta trots att huvudargumenten från 80-talet urholkades redan på 90-talet.


Testning och vaccination hos Convictus

Convictus genomför regelbundet testnings- och vaccinationstillfällen (hiv och hepatit) på de egna enheterna Bryggan Vantör, Bryggan Östermalm och Convictus Råd & Stöd. Samma sak i Convictus regi görs på flera andra enheter i Storstockholm som också når hemlösa och missbrukare men drivs med andra huvudmän. Den närmsta månaden är ett tiotal sådana tillfällen inbokade. Vilka dessa är går att läsa under fliken ”Hiv och hepatit på fältet”. Kanske vill du själv vaccinera dig mot hepatit B eller ta ett hiv- eller hepatit C-test? Välkommen i så fall.

Mars
Socialborgarrådet på Bryggan Vantör
Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr och Eva Solberg, ordförande i Moderaterna Enskede, Årsta, Vantör besökte Bryggan Vantör 22 mars. Förutom en övergripande information från föreståndaren Dino Gerdin om verksamheten fick de möjlighet att träffa Gatujuristerna som besöker Convictus regelbundet för att hjälpa gäster med juridiska problem.

Smittskyddsenheten i Västra Götaland hos Convictus i Tallinn

Smittskyddsenheten Västra Götaland har nyligen kommit hem från en studieresa till Estland där Convictus Estland stod för en del av utbildningsprogrammet. Man fick bland annat ta del av Convictus arbete att minska återanvändning av begagnade injektionssprutor och nålar bland missbrukare i samhället. Man fick också vara med på ett seminarium om hiv situationen i Estland inklusive Convictus stödverksamhet i fängelser.

Hiv och hepatitarbete på fältet
Convictus genomförde 17 mars en minikonferens om hiv & hepatitarbete. En genomgång av resultat, struktur och hur arbetet genomförs konkret på fältet. Deltagarna kom från Smittskyddsinstitutet, Infektionskliniken Huddinge, Smittskydd Stockholm, HSN, Stockholms Stad bl a.

Hemlöshetsarbete modell Convictus

Den 16 mars genomfördes Convictus minikonferens ”Hemlöshetsarbete modell Convictus” i Convictus egen mycket personliga konferenslokal som var helt full med 29 deltagare. Dubbelt så många hade anmält sitt intresse att vara med. Deltagarna kom till cirka femtio procent från Svenska Kyrkan i Eskilstuna, Solna, Uppsala, Södertälje och Stockholm.
Bakgrunden till att så många från kyrkan kom, är det växande intresset från flera församlingar kring Convictus hemlöshetssamarbete med Vantörs Församling i Stockholm. Kyrkoherde Fredrik Lidé därifrån var också en av föreläsarna. Deltagarna i övrigt kom främst från landsting och kommuner, både politiker och tjänstemän. Föreläsare var Dino Gerdin (föreståndare Bryggan Vantör), Pär Netteltoft (dokumentatör Convictus) och Claes Heijbel (verksamhetschef).

Hemlösa ska bort från Heron City
Hemlösa har byggt upp ett eget samhälle sedan ett par år tillbaka som består av närmare tjugo husvagnar i närheten av Heron City vid Kungens Kurva. Nu ska de vräkas därifrån. De första stegen togs måndagen 14 mars då ett femtontal poliser kom till platsen plus ett antal transport- och lastfordon. Kari Varonen, som är en av Convictus uppsökare, besöker sedan länge platsen regelbundet för att hjälpa hemlösa. Koncentrationen på måndagen från myndigheternas sida var att få bort bråte som samlats på platsen och gamla bilar och husvagnar utan ägare. Kari berättar att de hemlösa trots allt är tacksamma att inte också de vräktes under måndagen. De har fått viss respit men otryggheten att bli av med sitt boende och ovissheten finns kvar. Hur ska det bli? Situationen är extra utsatt av att det dessutom fortfarande är vinter.

Sprutbyte eller inte?
Convictus har arbetat för sprutbyte sedan många år. Bland annat ingick man i den s k ”Miltonutredningen” som lämnade sitt slutbetänkande 2004 och där förordade att sprutbytesprogram skulle kunna startas i olika delar av landet. I just denna fråga var Convictus en pådrivande organisation och den enda frivilligorganisation i utredningen som hade fokus på just injektionsmissbrukarna. Convictus var parallellt redan då i den unika situationen att man sedan några år drev ett eget omfattande sprututbyte i Estland. Sedan dess arbetar Convictus även med sprutbyte i Ukraina.
Nu är det hög tid att få till stånd liknande program på fler platser i Sverige än i Skåne.

TVÅ MINIKONFERENSER
Hemlöshetsarbete
16 mars kl 09 00 – 11 30 genomförs i Stockholm hos Convictus en minikonferens med rubriken ”Hemlöshetsarbete – modell Convictus”. Dagligen når Convictus över 200 hemlösa på tre olika dagverksamheter i Stockholm och en unik samarbetsmodell har utvecklats med många olika aktörer. På en minikonferens kommer vi att beskriva arbetet på dagverksamheten Bryggan Vantör. Föreläsare blir föreståndare Dino Gerdin, kyrkoherde Fredrik Lidé och verksamhetschef Claes Heijbel. Exempel på aktuella frågor: Vad får just Vantörs församling att engagera sig så mycket i hemlöshetsarbete? Hur arbetar Bryggan Vantör med hälsofrågor? Hur ser Bryggans samarbete ut med byggföretaget Dipart? Hur ser samarbetet ut mellan Bryggan och Socialtjänsten? Hur dokumenterar Convictus arbetet? Platsantalet är begränsat. Ingen kostnad. Anmälan görs till: hemloshet@convictus.org
Läs gärna om vårt hemlöshetsarbete under fliken ”Hemlöshet”

Testning, vaccination och uppsök
17 mars kl 09 00 – 11 30 genomförs i Stockholm hos Convictus en minikonferens med rubriken ”Testning, vaccination och uppsök i Convictus regi”. Du kan anmäla dig till denna konferens som kommer att lyfta fram Convictus erfarenheter och resultat av hiv & hepatitarbetet plus det uppsökande arbetet under 2010 för att hjälpa hemlösa/missbrukare. Karin Nilserius som är chef för arbetet, plus infektionssjuksköterskan Britt-Marie Johansson, uppsökaren Kari Varhonen och verksamhetschef Claes Heijbel kommer att delta. Platsantalet är begränsat! Ingen kostnad. Anmälan görs till adressen: hivarbete@convictus.org
Läs gärna om vårt arbete med hiv och hepatit under fliken ”Hiv & Hepatit”

Februari

Vill du skänka kläder?
Ring i så fall till någon av våra tre dagverksamheter för hemlösa, Bryggan Vantör 08 508 20 396, Bryggan Östermalm 08 508 100 94 eller Convictus Råd & Stöd 08 668 07 06. Det är viktigt att det finns någon på plats som kan ta emot kläderna och att de kläder som skänks är sådana som kan komma till användning. Convictus har ingen egen försäljning av kläder som skänks från allmänheten, utan allt går direkt till hemlösa, därför är det också viktigt att kläderna är användbara.

På utbildning hos Convictus
Det är vanligt att studenter från olika utbildningar vill förlägga en del av sin praktik hos Convictus. Det är också mycket vanligt att studenter på högskolor hör av sig för att få hjälp i samband med uppsatsskrivande om hemlöshet, missbruk och hälsofrågor. För tillfället är Heli Camara från Röda Korsets sjuksköterskeutbildning hos Convictus under ett par veckor för att göra en fältstudie på temat ”Kultur och hälsa” där det bland annat ingår att intervjua gäster.

Besök hos Convictus Estland
Claes Heijbel har nyligen besökt Convictus Estland och där fått en genomgång av verksamheten. Inget annat kan sägas än att arbetet utvecklas mycket positivt. Fängelsearbetet väcker respekt långt utanför landets gränser. Sprututbytet är unikt med sin starka koppling till uppsökande arbete och forskning. Flytten till nya lokaler 2010 i centrala Tallinn har blivit mycket lyckad. I de nya lokalerna arbetar man vägg i vägg med EHPV (Eesti HIV-Positiivsete Vörgustik), den nationella organisationen för människor som lever med hiv.

Adaptus väljer Convictus

Det unga och framgångsrika företaget Adaptus har börjat samarbeta med Bryggan Östermalm hos Convictus. De beskriver själva sitt initiativ med följande ord:
”Adaptus Bemanning AB är ett bemannings- och rekryteringsföretag med ca 250 medarbetare. Vi vill aktivt bidra till en positiv samhällsutveckling genom att hjälpa utsatta grupper i vårt närområde. Vår förhoppning är att utveckla ett långsiktigt samarbete med Convictus där ett viktigt inslag är att skapa möten mellan vår personal och människor ur dessa grupper för att skapa ömsesidigt givande relationer.”

Råd & Stöd för tjejer?
Planer finns att dra igång verksamhet för kvinnor i liten skala på Råd & Stöd. På vilket sätt är ännu inte klart, men intresse och behov finns. Kanske kan det bli en eftermiddag/vecka eller så.

Januari 2011

Miljonärens ”resa” ledde till Convictus uppsökare
I programmet ”Den hemlige miljonären” på TV 5 den 25 januari träffade miljonären Ola Lauritzen Convictus uppsökare Kari Varonen. Förklädd till volontär fick han med Karis hjälp möjlighet att träffa hemlösa i Storstockholm. Det blev en känslomässig resa för Ola som påverkade honom så mycket att han skänkte 50.000 kr till Convictus fortsatta insatser för hemlösa med Karis hjälp.

Regeringens HIV/AIDS-ambassadör på besök.
Tisdagen 18 januari besökte Regeringens HIV/AIDS-ambassadör Anders Nordström några av Convictus enheter. Dels Bryggan Vantör, dels Convictus Hälsocenter, dels kontoret för Convictus hiv- och hepatitarbete. Han fick en inblick i hur Convictus samarbetar med socialtjänsten, kyrkan och psykiatrin i stadsdelen Enskede/Årsta/Vantör. På Hälsocentret fick han en bild av hur Convictus når fram till personer som har tagit sig ur eller försöker ta sig ur hemlöshet och missbruk genom att erbjuda hälsoinsatser. Han fick också en inblick i Convictus testnings- och vaccinationsarbete i Storstockholm. Avslutningsvis blev han presenterad hur Convictus Ukrainas arbete utvecklas.

För femtonde året hade Tomtebo rekreationshus jul- och nyårsöppet
för hemlösa. Julveckan var riktigt kall med några dagar där det till och med var kallare än tjugo minusgrader och mycket snö. I huset rådde en riktigt fin julstämning med god mat, vedeldning och lugn och ro.
Nyår firades med ett extra fullt hus. Femton personer bodde då på Tomtebo plus två hundar och en katt. På nyårsafton var alla gäster bjudna av byalaget ner till Hjälmare Strand där det nya året ringdes in med facklor, marschaller och thailändska ljusballonger.

ÅRET SOM GICK

2010 blev ett tufft år för Convictus. Neddragningarna från Stockholms Stad ledde till att delar av verksamheterna enbart har gått att hålla igång tack vare frivilliga medarbetare.

Två viktiga och stora konferenser har hållits 2010, dels ”Sprututbyte och andra hälsoinsatser”, dels ”Hemlöshetsarbete – modell Vantör”. Den första konferensen genomfördes med hjälp av föreläsare från både Estland och Finland, extra mycket intresse väckte professor Anneli Uusküla från Tartu Universitet i Estland som föreläste om sitt samarbete med Convictus Estlands sprutbytesprojekt.
Konferensen om hemlöshetsarbete hade stort fokus på kopplingen mellan Convictus och Svenska Kyrkan Vantörs Församling. Ett unikt och mycket kreativt samarbete där grunden lades redan 2004. Samarbetet med byggföretaget DIPART med VD Jens Hoffman som drivande kraft väckte också stor respons.

Convictus Hälsocenter har under hösten 2010 nystartat
med flera nya volontärmedarbetare – läkare, sjukgymnast, massör m fl. Denna hjälp från professionella volontärer har givit Convictus Hälsocenter en högkvalitativ verksamhet till låg kostnad där vi hoppas mycket på den fortsatta utvecklingen 2011.

World Aids Day-ceremonin 2010 genomfördes i Maria Magdalena Kyrka på Södermalm efter tio år i Korskyrkan. Det återstår att se om det blir tio år också på Södermalm. Parallella Convictusceremonier har genomförts både i Tallinn och Kiev på World Aids Day.

Convictus hemlöshetsverksamheter på bryggorna och Råd & Stöd rullar på dag efter dag år efter år. Konkret innebär detta att Convictus har mer än 200 hemlösa gäster fem dagar/vecka året runt. Samtidigt söker Convictus uppsökare upp hemlösa i hela Storstockholm för att hjälpa dem med både sociala och medicinska insatser. Under jul- och nyårshelgerna har Convictus rekreationshus Tomtebo hållits öppet för hemlösa på samma sätt som skett de senaste femton åren!

Vill du skänka kläder?
Ring i så fall till någon av våra tre dagverksamheter Bryggan Vantör 08 508 20 396, Bryggan Östermalm 08 508 100 94 eller Convictus Råd & Stöd 08 668 07 06. Det är viktigt att det finns någon på plats som kan ta emot kläderna och att de kläder som skänks är sådana som kan komma till användning. Convictus har ingen egen försäljning av kläder som skänks från allmänheten, utan allt går direkt till hemlösa, därför är det viktigt att kläderna är användbara.

Vill du skänka pengar?

Convictus har ett 90-konto: 90 05 56 – 2. Vi tar tacksamt emot ekonomiskt stöd.

Vill du hjälpa Convictus?

I Convictus har vi många frivilliga medarbetare som vi kallar volontärer. Är du också intresserad? Maila i så fall till convictus@convictus.org så hör vi av oss. Det kan du läsa mer under fliken volontärer.

 
a
b c
Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr och borgarrådssekreteraren Angelica Karlsson besökte i december Bryggan Östermalm.

Franska Reformerta kyrkan vill fördjupa samarbetet med Convictus ytterligare genom att under våren bjuda Bryggans gäster på lunch vid ett antal olika tillfällen.

Dmitry Mykhailenko, verksamhetschef Convictus Ukraina, Evgenya Khomiak, chef Convictus Community Center i Kiev och Yulia Kyriliuk, Convictus koordinator för stöd för villkorligt frigivna personer i Kirovograd föreläste alla på Convictus utbildningsdagar i decembe 2011 r i Stockholm.
 
Convictus är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening med 90-konto: 90 05 56-2