Start Aktuellt Hemlöshet Hiv & Hepatit Hälsocenter Tomtebo Internationellt Samarbeten Ekonomi Volontärer Kontakt
 

 

convictus logo
2010
2011
2012•
2013
2014
2015
 
 
 
Tidigare år – 2012

December
Traditionella julbordet på Bryggan Vantör
Tvåhundra personer kom till Bryggan Vantörs mycker populära julbord. Runt denna tradition samlas volontärer, hemlösa gäster, samarbetspartners m fl.

jul
Allt är förberett. Snart kommer 200 matgäster att njuta av julmaten.

Regeringens hemlöshetssamordnare på besök

Michael Anefur, regeringes hemlöshetssamordnare och Maria Boustedt Hedvall, ämnessakkunnig Regeringskansliet, besökte Convictus olika enheter i Stockholm den 13 december. De besöker kommun efter kommun runt om i Sverige för att se vad som görs för de hemlösa. Emellanåt även någon ideell organisation som i detta fall Convictus.


mikael

Michael Anefur, regeringes hemlöshetssamordnare,
här på väg ut efter besök på Convictus dagverksamhet för
hemlösa på Malmskillnadsgatan 43 – Convictus Råd & Stöd.


Qicraft hjälper Convictus med träningsutrustning
Qicraft kommer att hjälpa Convictus Hälsocenter under 2013 med både konditions- och styrkeutrustning till gymlokalen. Convictus hälsoarbete för människor på väg ur hemlöshet och missbruk får därmed extra skjuts genom att kvaliteten på utrustningen höjs.
- Vi på Qicraft anser att alla förtjänar en andra chans, därför har vi valt att i år ge en stor julklapp till Convictus Hälsocenter, säger man på Oicraft som är Nordens största leverantör och samarbetspartner inom träningsutrustning.
http://www.qicraft.se/kunskapscenter/byheter/convictus/

Stöd till sexarbetande kvinnor i Kiev

Evgenia Kuvshynova som är verksamhetschef för Convictus Ukraina berättar om stödarbetet till sexarbetande kvinnor i Kiev. Du hittar videon på: http://www.youtube.com/watch?v=fY3f7-N6pZs


November
Frisörer på Bryggan Vantör
Förutom hjälp med sociala, ekonomiska, juridiska och medicinska frågor på Bryggan Vantör får gästerna hjälp med hårklippning gratis av utbildade frisörer.

frisör
Att få hjälp med hårklippning kan vara ett av många viktiga steg för att lyfta sig ur hemlöshet. På Bryggan Vantör finns frisörer som arbetar som volontärer.

Första veckan på Bryggan Hjorthagen
Bryggan Hjorthagen har varit öppen sin första vecka som också innefattar lördag och söndag. Förberedelsetiden har varit extremt kort, cirka en månad. Någon reklam har inte gjorts inför öppnandet. Besöksfrekvensen har heller inte varit så stor, cirka 15/dag. Hälften har varit hemlösa EU-medborgare, övriga har tillhört den ”traditionella” gruppen missbrukare/hemlösa. I uppgörelsen med Stockholms Stad kommer Bryggan Hjorthagen att hålla öppet sju dagar i veckan dagtid. Den första tiden på nya Bryggan Hjorthagen kommer att ägnas åt att utveckla samarbeten med socialtjänst, sjukvård, församlingar, företag mm.

hjorthagen

inne

Kungliga Tennishallen är Bryggan Hjorthagens närmsta granne,
men en ny trafikled under byggnad håller de två enheterna
effektivt isär. Nyöppnade Bryggan Hjorthagen har en öppen och
ljusplanlösning som lämpar sig väl för en dagverksamhet för
hemlösa. Tyvärr är lokalen lite svårtillgänglig med stort
avstånd till närmaste tunnelbana.


Stort intresse för hepatit B och C
Convictus arrangerade den första konferensdagen av två om Hepatit B och C tillsammans med Smittskydd Stockholm den 22/11. Intresset för det senaste inom nya medicineringsmöjligheter var mycket stort. Convictus hiv- och hepatitarbete på fältet fick mycket positiv respons. Värt att notera är att även deltagare från läkemedelsföretag visar intresse, inte minst då för Convictus testningsarbete på fältet.

hepkonf

Kari och Karin berättat om det uppsökande arbetet Convictus
bedriver med hiv- och hepatittestning i stockholmsregionen
vid konferensen om hepatit b och c som arrangerades tillsammans
med Smittskydd Stockholm
.

Två hepatitkonferenser 22/11 och 28/11

Convictus arrangerar två konferenser om Hepatit B och C i samarbete med Smittskydd Stockholm den 22/11 kl 12 30 – 16 30 och 28/11 kl 08 30 – 12 30.
Föreläsare om Hepatit B och C är Christer Lidman (docent Karolinska Universitetssjukhuset) och Ingegärd Hökeberg (Bitr Smittskyddsläkare, Smittskydd Stockholm).
Föreläsare om IMB mottagningen IMB-mottagningen - infektion, missbruk, beroende, är Katarina Rosén (sjuksköterska, infektionskliniken Karolinska Universitetssjukhuset)
Föreläsare om Convictus Hälso- och fältarbete är Karin Nilserius (projektledare Convictus) och Kari Varonen (uppsökare Convictus).
Moderatorer: Solveig Danielsson Ekbom, Smittskydd Stockholm och Claes Heijbel Convictus.
Plats: Nurnbergshuset, Björngårdsgatan 14b, Stockholm. Ingen deltagaravgift.

Anmälan för resp dag görs till: hepbc1122@convictus.org för torsdagen den 22/11 (em) och hepbc1128@convictus.org för onsdagen den 28/11 (fm)

hepbc hepatit b och c-konferens

Barbro Westerholm och Toni Holgersson till WAD
I år kommer Barbro Westerholm att tala vid Convictus World Aids Day-ceremoni i Maria Kyrka på Södermalm i Stockholm. För musiken står bl a Toni Holgersson som har med sig sångerskan Anna Maria Espinosa (känd bla från Melodifestivalen) och den uppmärksammade gitarrvirtuosen Andreas Söderström. Även Martin Kåberg – blivande verksamhetschef för det nya sprutbytet i Stockholm - kommer att hålla ett anförande. Representanter från Musketörerna, Dianova, Svenska Brukarföreningen och Rainbow Sweden kommer att tala. Ceremonin pågår mellan 16 – 18 lördagen 1 december. Ingen inträdesavgift. Se pdf här nedan.

wad wad 2012

Convictus hos PG Syd
Convictus tillsammans med Hiv-Sverige besökte PG Syd och Noaks Ark i Skåne för att diskutera samarbete. Dessutom berättade Latzin Alijev från Convictus Estland om fängelsearbetet som Convictus har ansvar för i alla Estland fängelser för att stötta hivpositiva intagna och utbilda både personal och intagna om hiv. Utav Estland 3000 intagna är 500 hivpositva.

ludmila

Ludmila från Convictus Sverige tolkade Latzin från Convictus
Estland vid en föreläsning hos PG Syd i Malmö.

Convictus Estland 10 år
Convictus Estland registrerades för tio år sedan som en självständig organisation. Detta firades i månadsskiftet under högtidliga former i Tallinn med närvaro av flera olika nationella myndigheter. Många tal hölls om det mycket framgångsrika jobb Convictus Estland utför både i fängelser, på gatunivå, inom det egna sprutbytet och mycket mer.

estland

Otaliga blomsteruppsättningar delades ut under 10-årsfirandet.


Oktober
Convictus på Drogfokus
Convictus har delat bord med Svenska Brukarföreningen på den stora mässan Drogfokus i Norrköping 24 – 25/10. Convictus och Brukarföreningens arbete med hiv- och hepatitfrågor fick bra respons på mässan.

Bryggan Östermalm blev uppsök i Tessinparken

Dagligen under oktober har Nina och Dino jobbat med uppsökande arbete på Östermalm sedan lokalen på Roslagstullsbacken stängdes i månadsskiftet. Uppsöket med både kaffe och ibland grillning har uppskattats mycket av hemlösa i Tessinparkan där man oftast varit.

Bryggan Östermalm flyttas till industriområde
Bryggan Östermalm tvingades stänga 30 september till följd av att huset köpts upp och skall byggas om. Sedan dess arbetar personalen med uppsökande arbete på Östermalm med lokaler hos Oscars Församling som bas. I november planeras en ny brygga öppnas i ett industriområde i Hjorthagen. Lokalerna och läget är inte de bästa, men så länge inga bättre lokaler finns blir det ändå en plats dit hemlösa i Stockholm kan vända sig under vintern.

industriområde
Tommy och Dino framför industrilokalen i Hjorthagen.

Från Brygga till uppsökande verksamhet

Fredagen 28 september stängde Bryggan Östermalm sin verksamhet och blev därmed hemlös. I elfte timmen erbjöd Oscars Församling Convictus att disponera ett kök och ett litet kontor hos dem i Olaus Petri kyrka på Östermalm från 1 oktober! Detta var en mycket positiv gest. Det har lett till att Bryggan Östermalm för tillfället omdisponerats från av vara en ”brygga” med duschar, matsal, sovsal mm till att bli en uppsökande verksamhet och Oscars Församling som bas. Det uppsökande arbetet med hjälp av Convictus uppsökarcyklar koncentreras i huvudsak till området runt Tessinparken och kom igång redan 2 oktober! Arbetet med att finna en ny lokal till Bryggan fortsätter med full energi.

Olga och Evgenia på besök
Olga Zaimintseva, ansvarig för Convictus sprutbyte i Estland, och Evgenia Kuvshynova, verksamhetschef Convictus Ukraina föreläste på Convictus konferens ”Sprutbyte och annat stöd på fältet i Sverige och österut” den 2 oktober. Martin Kåberg, läkare från Infektionskliniken Karolinska föreläste om det kommande sprutbytet som skall öppnas i Stockholm sannolikt i början av 2013 om alla alltmer utdragna formaliteter bara blir klara. Konferensen arrangerades i samarbete med Svenska Brukarföreningen.

OLGA

 

September
Minikonferens: Hälsoarbete modell Convictus
Den målgrupp Convictus når – hemlösa och missbrukare – tillhör de sjukaste i samhället. Därför är hälsoinsatser i just deras grupp viktigare än hos andra. Men vad görs? Vi försöker lyfta denna fråga och kommer på vår minikonferens 25 september 09 00 – 11 00 att ge exempel på vad vi faktiskt utför. Vi har hjälp av många volontärer men också av några arvoderade tack vare ekonomiskt stöd från myndigheter. Välkommen att anmäla dig till convictus@convictus.org. Platsantalet är begränsat.

minikonferens program hälsoarbete

Convictus och Svenska Brukarföreningen tillsammans
2 oktober genomför Convictus och Svenska Brukarföreningen en gemensam konferens under rubriken ”SPRUTBYTE OCH ANNAT ARBETE PÅ FÄLTET I SVERIGE OCH ÖSTERUT. VAD HÄNDER? Vad behövs? Vad gör vi?”. Bl a kommer Brukarföreningen att ta upp sitt hepatit C-arbete och Convictus sitt sprutbyte som pågått sen 9 år i Estland.

pdf
Konferensprogram

Sommarsuccén leder till fortsättning
Sommarens satsning med cykeln i Björns Trädgård vid Medborgarplatsen slog så väl ut att det nu blir en höstsäsong också. 20 september drar verksamheten igång på nytt. Cykeln nådde under sommaren ett stort antal hemlösa dagligen samtidigt som den väckte stor uppmärksamhet i både tidningar och TV4:s morronsoffa.

cykeln

Evgenya tar över i Ukraina

Evgenya Kushinova tar over som verksamhetschef för Convictus Ukraina efter Dmitry Mykhailenko som har haft posten i fem år. Under den tiden har han varit med att bygga upp Convictus Ukraina till en respekterad och professionell organisation i landet. Evgenya har fram till nu varit chef för Convictus Community Center i centrala Kiev som är en bas för personal med olika kompetenser inom psykologi, juridik mm. Från Community Center utgår även dagligen det uppsökande arbetet i Kievs missbruksmiljörer med hjälp av människor som har egen missbruksbakgrund. Dmitry har fått en ny tjänst inom en annan NGO som är finansierad av USAID.

Augusti
Bryggan Östermalm behöver ny lokal
Bryggan Östermalm måste lämna sina fina lokaler på Roslagstullsbacken i Stockholm i oktober eftersom huset skall byggas om till bostäder. Sökandet efter nya lokaler är i full gång
Bryggans verksamhet är stillsam och bygger på att lära känna gästerna på ett personligt sätt – cirka 40/dag - och att hjälpa dem att må bättre. Bryggan Östermalm serverar frukost och lunch och får mycket stöd av volontärer. Men utan lokaler kan fortsättningen bli svår.


Juli
Convictus Sverige gratulerar Convictus Estland
2001 genomförde Convictus Sverige en förstudie i Estland om möjligheterna att registrera en convictusorganisation i landet. Det resulterade i att Convictus Eesti bildades 2002 och i år således fyller tio år! För att uppmärksamma detta åker fyra representanter från Convictus Sverige till Estland i juli och skänker en uppsökarcykel till Convictus Estland av samma typ som Convictus Sverige använt sedan 2005. Convictus Estland är idag en mycket framgångsrik organisation med stödgrupper för missbrukare, fängelsearbete på landets alla fängelser, eget sprutbyte sedan 2003, forskningssamarbete med Tartu Universitet, uppsökande arbete alla dagar i veckan. Convictus vann för ett par år sedan den ärofyllda utmärkelsen ”Landets bästa NGO (Non Governmental Organization)”.

Juni
Cykeln på stan hela sommaren
Convictus spektakulära danska uppsökarcykel är ute på stan hela sommaren. Främst vid Medborgarplatsen och Björns Trädgård. Cykeln fungerar som en socialbyrå i miniformat och ett minicafé. Kaffe och smörgås serveras. Råd ges om missbruksfrågor. Information ges om Convictus arbete för hemlösa.

Stockholm närmare sprutbyte
Bollen ligger nu hos hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting. Om de säger ja till sprutbytet vid sitt kommande möte 19 juni, kan ett sprutbytesprogram införas på S:t Görans sjukhusområde i Stockholm senare i år. Sedan ska det testas i åtminstone fyra år framåt. Sprutbytesprogrammet går ut på att personer som injicerar narkotika ska kunna lämna in använda sprutor och få nya, för att minska risken för hiv, hepatit B och C samt andra infektioner. De kommer även att kunna testas för hiv och hepatit samt vaccinera sig mot hepatit B. Försöksverksamheten beräknas kosta cirka 10,5 miljoner kronor per år.

Convictus Ukraina uppmärksammat i DN och TV 4

Convictus Ukrainas arbete med hiv- och missbruksarbete och med stöd till kommersiella sexarbetare i Kiev har uppmärksammats av både Dagens Nyheter och TV 4 i samband med fotbolls–EM. Convictus Ukraina etablerades i landet 2006 som en självständig ukrainsk organisation. Idag har man närmare trettio anställda på tre olika orter i landet. Läs mer under fliken ”Ukraina”.

Maj
Convictus andra sprutbyte i Estland
Convictus Eesti har under våren öppnat sitt andra sprutbyte i landet i staden Maardu norr om Tallinn. Det första öppnades för nio år sedan i Tallinn. Situationen för Estlands injektionsmissbrukare är mycket svår trots hjälpen de har av sprututbyten och stöd kopplat till dessa. En anledning är den stora bristen på rehabiliteringsplatser. Så länge man lever kvar i sitt missbruk är risken för spridning av hiv betydligt större än om man lyckas bli drogfri. Hiv sprids idag i allt högre utsträckningen i grupper utanför missbrukarnas led, det finns inga täta skott mellan dessa olika grupper.

Klick mellan Sverige och Ukraina
Pär från Convictus Sverige mötte Galya från Convictus Ukraina och det sa Klick! Nu har de gift sig i en rysk ortodox kyrka i Kiev. Kanske blir detta början till ett ännu bättre samarbete mellan Convictus i de två länderna. Vi från Sverige kan lära ut om vårt hälsoarbete, medan Convictus Ukraina kan lära ut mer om sitt stöd till kommersiella sexarbetare och om sprutbyte.

Hälsoarbetare och Stärkt Identitet
Två projekt har nyligen dragits igång i Convictus, ”Hälsoarbetare” och ”Stärkt Identitet”. Sjukgymnasten Patrick Heinscher leder ”Projekt Hälsoarbetare” vilket bygger på att utveckla hälsoarbetet inom Convictus genom att jobba uppsökande, bl a på Convictus dagverksamheter, och där peppa hemlösa och missbrukare att intressera sig för sin hälsa genom att steg för steg ta del av utbudet på Convictus Hälsocenter. Socionomen Erika Ilhan Fuchs leder ”Projekt Stärkt Identitet” som bygger på att utveckla en modell för att hjälpa hemlösa och missbrukare med identitetshandlingar, mantalskrivningsadresser mm. Convictus möter dagligen hemlösa som saknar sina id-handlingar och därmed är dubbelt handikappade.


April
Bästa veckan på Tomtebo
”Årets påskvecka är den bästa hittills”, säger Kari Varhonen som hade huvudansvaret. Totalt var fjorton personer i huset - personal, volontärer och gäster. ”Några kom direkt från gatan utan någon form av boende. Det är precis så som Tomtebo skall fungera”, säger Kari.
Tomtebos verksamhet är unik i Sverige. Sedan femton år tillbaka har Convictus tagit emot hemlösa för rekreation.


Sommar på Tomtebo!

Nu går det att boka sig på Tomtebo för sommaren. Att vara på Tomtebo är att vara i en vacker miljö, erbjudas god mat, få möjlighet till vila, promenader och mycket mer.
Kostnaden för en vistelse på Tomtebo är 750 kr per dygn. Resekostnad tur och retur (från Stockholm) tillkommer med 500 kr. I priset ingår helpension med personal dygnet runt och nolltolerans mot droger och alkohol (medicinering av substitutionsmedel sker i samråd med personal).


För frågor eller bokning: Mail: convictus@convictus.org

Mars
Vi kan hjälpa Anya att hjälpa
Hade Anya bott i Sverige, hade hon fått behandling för sin Hepatit C-infektion. En infektion som smittar via delade sprutor. Men nu bor hon i Ukraina, där får hon ingen medicin om hon inte kan betala för behandlingen. Cirka 100.000 kronor.
Anya är inte ensam om detta, hundratusentals unga aktiva och före detta missbrukare befinner sig i samma situation. Gradvis får de en allt sämre leverfunktion och kommer till slut att bli förgiftade och dö av infektionen utan medicinering.
Anya kom till Convictus Ukraina första gången för fyra år sedan. Hon levde då i tungt narkotika- och alkoholmissbruk. Hon har växt upp under svåra förhållanden och har sedan hon kom till Convictus kämpat hårt för att komma ur sitt missbruk. Nu gör hon ett fantastiskt jobb för andra unga människor med liknande bakgrund som hon själv och kommer i och med sin kommande psykoterapeutexamen kunna vara en stark kraft för att hjälpa.
Majoriteten av injicerande missbrukare i Ukraina bär på Hepatit C-viruset, så självklart finns det ofantligt många fler än Anya som behöver mediciner. Men vi tycker att Anyas situation är särskilt frustrerande då hon kämpat sig fram så långt på egen hand och nu hjälper andra. Genom att hjälpa henne kan hon hjälpa så många till.
Vill någon hjälpa oss med det? Convictus har ett 90 –konto:
90 05 56 - 2


Kyrkan hos Convictus
Varje vecka finns diakon eller präst från Vantörs församling på besök hos Bryggan Vantör i Högdalen. Deras besök har funnits med i verksamheten sedan start samtidigt som Convictus är en religiöst helt obunden organisation. Diakoner och präster är både ett stöd till Convictus som organisation och till gästerna. Innan Bryggan Vantör fanns arrangerade Vantörs Församling luncher som blev så populära bland hemlösa att församlingen fick svårt att klara trycket. De vände sig då till stadsdelen för att diskutera hur man skulle kunna organisera jobbet på nytt sätt för de hemlösa i stadsdelen. Tillsammans tog de kontakt med Convictus vilket ledde till att Bryggan Vantör öppnade 2004.

Hearing: Fler mötesplatser för hemlösa!

Platser där hemlösa är välkomna blir allt färre i Stockholms innerstad. Convictus har Råd & Stöd på Malmskillnadsgatan och Bryggan Östermalm i Roslagstullsbacken, men snart är den största enheten Ny Gemenskap utlokaliserad till Västberga dit ingen hemlös kan ta sig utan flera kilometers promenad eller SL-kort som hemlösa sällan kan betala. Oron är nu stor att Ny Gemenskaps flytt kommer att leda till för stort tryck på bl a Convictus enheter, vilket i sig kan skapa problem där som inte finns idag. Från Stadshuset deltog Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr(M) och från Regeringskansliet hemlöshetssamordnaren Mikael Anefur (KD), från oppositionen och Stockholms Socialnämnd kom Elisabeth Brandt Ygeman (S). Claes Heijbel representerade Convictus.

Februari

Hearing om hemlösheten 7 mars
Hemlösheten ökar i Stockholm, särskilt i grupper som inte syns i den officiella statistiken, EU-medborgarna. De söker sig hit från Syd- och Östeuropa i hopp om jobb och bostad, men många av dem fastnar i stället i hemlöshet. Detta skall diskuteras den 7 mars, kl. 18.00 i Immanuelskyrkan, Kungstensgatan 17 i Stockholm. Deltagare är bl.a Anna König Jerlmyr (m) Socialborgarråd, Elisabeth Brandt Ygeman (s) ledamot Socialnämnden, Mikael Anefur, regeringens hemlöshetssamordnare och representanter från kyrkor och hemlöshetsorganisationer. Från Convictus medverkar Claes Heijbel.

Hearing
Hearing om hemlöshet

Råd & Stöd för hemlösa
Tommy och Gun på Råd & Stöd är värdpar i Convictus lokaler på Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm. Måndag till fredag tar de emot hemlösa som får gröt, ostsmörgås och kaffe. Men inte bara det, regelbundet kommer jurister och en hårfrisörska som gästerna kan boka tid hos utan kostnad. Varje vecka kommer också socialarbetare från Stockholms Stads uppsökare och hjälper med allehanda sociala frågor, och varje tisdag organiseras skjutsar till Huddinge Sjukhus för dem som behöver medicinsk hjälp. Förutom detta finns också dusch, toalett och rena kläder.

Dokumentationen allt viktigare

Dokumentationen inom Convictus arbete utvecklas ständigt. Det senaste inslaget är att allt hälsoarbete dokumenteras på alla olika enheter med gemensamma blanketter för att vid årets slut kunna presentera en total bild av Convictus hälsoinsatser för missbrukare och hemlösa.

Januari 2012

Hälsoarbetet under stark utveckling

Via förstärkt stöd från staden satsar Convictus under 2012 extra mycket på att nå fram med ett hälsobudskap till människor på väg ur hemlöshet och missbruk. Mer yoga, sjukgymnastik, massage, hälsosamtal mm erbjuds. Föreningen kommer att arbeta uppsökande för att nå fram till målgruppen ännu effektivare än hittills samtidigt som resurserna med professionella instruktörer förstärks på Convictus Hälsocenter.

Convictus sprutbyte i Tallin och stöd till sexarbetare i Kiev

Convictus verksamhetschef i Estland, Kristina Joost, föreläste i december om Convictus mycket väldokumenterade hiv- och hepatitarbete i Estland. Det består av dagligt uppsök i missbruksmiljöer, stöd till hivpositiva plus fullt ansvar för ett omfattande sprutbyte i Tallinn sedan 2002.
Evgenya Khomiak, verksamhetschef Convictus i Convictus Ukraina, berättade samtidigt om Convictus stöd- och smittskyddsarbete för sexarbetande kvinnor i Kiev. Dessutom föreläste andra convictusrepresentanter om fängelsearbete i Estland och om Convictus Half Way House för kvinnor som lämnar fängelser i östra Ukraina.

 
 
   
 


 
Convictus är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening med 90-konto: 90 05 56-2