Start Aktuellt Hemlöshet Hiv & Hepatit Hälsocenter Tomtebo Internationellt Samarbeten Ekonomi Volontärer Kontakt
 

 

convictus logo
2010
2011
2012
2013•
2014
2015
 
 
 
Tidigare år – 2013

December
Fullt hus på Convictus julluncher
Cirka 350 matgäster kom till Convictus julluncher 18 december på bryggorna Hjorthagen och Vantör. Den högklassiga maten skänktes i huvudsak från Gute Grill, Restaurang Jonas, Matvarufabriken, Sorunda Grönsakshall, Martin Olsson & Servera och det mesta var organiserat av volontären Terese Lann.

jul
De hemgjorda köttbullarna på Bryggan Hjorthagens julbord var mycket populära, och mellan matutdelningen hade Nina och Terese fullt sjå med att hinna sortera julklappar som skulle delas ut till hemlösa.

Lyckad hälsokonferens
Convictus hälsoarbete blir allt mer omfattande. Detta märktes på den välbesökta hälsokonferensen den 10/12 där helheten av Convictus arbete lyftes fram.

gym
Träningen på Convictus gym är en väg ur beroende till ett stabilare liv.


Elie och Pia talade på World Aids Day
Elie Kabwe från Franska Reformerta Kyrkan och Pia Östensson från Musketörerna Rågsved var två av dem som talade på Convictus WAD-ceremoni i år.

worldaidsday

.
November
World Aids Day 2013 med Dimitri Keiski
Humlegårdsgatan 13, hos Franska Reformerta Kyrkan, är platsen för Convictus World Aids Day 1/12 kl 16.30–18. Convictus har fokus på missbrukare. Artist i år blir bl a Dimitri Keiski ”… mannen med den fantastiska rösten som vann TV3:s True talent 2011…”

wad World Aids Day 2013

Convictus hälsoarbete - en väg ur beroende?
Convictus arbetar med hälsoinsatser för hemlösa och människor på väg ur drogberoende. Merparten av insatserna erbjuds av volontärer utan krav på ersättning. Detta tas upp på en konferens. Se pdf.

logga konferensprogram 10 dec

Nationell konferens om sprututbyte
Den 7 november genomförde Convictus i samarbete med HIV-Sverige och Positiva Gruppen Väst en nationell konferens på temat ”Sprututbyte som hälsoinsats” i Göteborg. Den välbesökta konferensen blev en stor framgång. Dels var fyra av Sveriges fem sprututbyten samlade. Dels väcktes en fråga i Göteborg där Moderater och Socialdemokrater gemensamt lagt locket för att undvika en öppen debatt.

konf
Lena Hansson, kurator vid sprututbytet i Malmö och Bengt Svensson, professor vid Malmö Högskola föreläste vid Convictus nationella konferens ”Sprututbyte som hälsoinsats” i Göteborg den 7 november.T.h. Martin Kåberg, medicinskt ansvarig vid det nyöppnade sprututbytet i Stockholm föreläser vid Convictus nationella konferens ”Sprututbyte som en hälsoinsats” i Göteborg den 7 november.

Brist på kalsonger

Allmänheten skänker mycket kläder till Convictus som går vidare till hemlösa. Kläderna är ofta bra, men underkläder är den stora bristvaran. Ingen skänker kalsonger och trosor, inte heller strumpor. Detta uppmärksammade Convictus volontärläkare Jan som gav 5000 kr till sin svärmor Berit i Göteborg och bad henne åka till Ullared och köpa kalsonger för alla pengarna! Det gjorde hon. En blöt novemberkväll mötte hon sedan två Convictusrepresentanter på Centralen i Göteborg för att lämna över kalsongerna. De transporterade sedan upp tre fulla IKEA-kassar med rena oanvända kalsonger till Stockholm.

Oktober
Nya lokaler för Råd & Stöd
30 september löpte Convictus kontrakt ut för Råd & Stöd på Malmskillnadsgatan i ett flerfamiljshus. Där har verksamheten sedan fem år smält samman med grannar och andra hyresgäster på ett bra sätt. Anledningen till flytten nu är att huset skall renoveras. Ända in i det sista har lokalfrågan varit mycket osäker. Men sista dagen under kontraktstiden löste det sig. Convictus Råd & Stöd får nya centrala lokaler i Stockholm.

lokalen
Gun och Tommy är stolta över Convictus nya lokaler för Råd & Stöd i centrala Stockholm. Renovering pågår för fullt med vita fräscha väggar och lättvättade klinkers på golven. På Råd & Stöd kan hemlösa få kaffe, gröt och smörgås. De erbjuds också både juridisk och medicinsk hjälp vid behov.


Cykel alla dagar i Björns Trädgård

Sedan försommaren har Rosa haft ansvar för Convictus uppsökarcykel i Björns Trädgård. Cykeln besöks dagligen av ett stort antal hemlösa som bjuds på kaffe och smörgås. De får också en hel del hjälp med sociala frågor, och inte minst en positiv gemenskap. Convictus började med sina danska uppsökarcyklar sommaren 2005.

cykel
Neagu Mirel Cristinel och Rosa Celedon förbereder dagens arbete med cykeln genom att varje morgon bre smörgåsar och koka kaffe. De delar sedan ut hundratals smörgåsar varje dag. Vissa dagar kan det dessutom bli prinsesstårta till kaffet när något konditori varit extra generöst.

September
Samarbete är en nyckel till bra resultat

Själva kärnan i Convictus arbete är förmågan att nå hemlösa/missbrukare och att lotsa dessa vidare in i samhället. För dagverksamheterna brukar detta formuleras med orden ”En öppen dörr mot gatan - en länk in i samhället”. För att kunna samarbeta på ett sätt som ger resultat, är kvalitén på samarbetet med dem som faktiskt kan ge hjälp, helt avgörande. Hos Bryggan Vantör är det nära samarbetet både med Vantörs Församling, Juridiska fakulteten Stockholms Universitet, Musketörerna Rågsved, Stadsdelen Enskede/Årsta/Vantör bra exempel på just detta.

MUSKETÖR
Prästerna Patrik Ehrman och Krister Berg från Vantörs församling hjälper Convictus Bryggan Vantör regelbundet. På fasta tider kommer de på besök för att kunna bistå på olika sätt. Även Michaela Cronstedt (ordförande) och Åke Sjönnebring (verksamhetschef) i Musketörerna Rågsved samarbetar nära med Bryggan Vantör. Den ideella föreningen Musketörerna fungerar som en förlängning av Bryggans verksamhet där gäster guidas av fd missbrukare till ett stabilare liv mot bostad, drogfrihet och gemenskap.

Ny personal hos Convictus
Hamid och Love är ny personal hos Convictus. Hamid jobbar främst på dagverksamheten Bryggan Hjorthagen där gästgruppen idag till övervägande del är tredjelandsmedborgare från främst Nord- och Väst-Afrika. Love, som är sjukgymnast, jobbar som Convictus hälsoarbetare inom hela organisationen.

love
Hamid Reza och Love Lindström är nyanställda inom Convictus.

Augusti
Olga och Olga
I Convictus Estland heter fyra av de tjugo anställda Olga. Två av dem är Olga Mordas som är socialarbetare och Olga Ruljova som är Convictus Estlands första kvinnliga fältarbetare. Olga Ruljova möter dagligen missbrukare på stan och besöker dem även i hemmen. Som hiv- och hepatitförebyggande insats byter hon sina medhavda rena sprutor mot deras använda och mycket annat de behöver hjälp med.

olga
Olga Mordas (vänster) är socialarbetare och Olga Ruljova (höger) är Convictus Estlands första kvinnliga fältarbetare.

Huset fixat
Mycket av sommarens arbete på Tomtebo har gällt renovering. Taket har lagats, trädgården har gjorts i ordning, sly och vass har röjts. Den helt dominerande insatsen har gjorts på frivillig grund med hjälp av volontärer, därefter kunde Musketörerna Rågsved spendera två veckor i huset på egen hand och de fortsatte med att göra Tomtebo ännu finare.

tomtebo
Esa är en av de volontärer som varit flera veckor på Tomtebo och hjälpt till med renoveringen i sommar. Ett jättelik container fylldes med skrot och gamla takpannor vid sommarens Tomteborenovering.

Juli
Doktorer och husrenoverare
Convictus har tre volontärdoktorer, ytterligare två är intresserade av att hjälpa till utan betalning. De – Lotta och Anita - har precis visats runt i föreningen för att hitta en plats där de kan göra en insats med början i höst.
På Tomtebo rekreationshus finns dessutom tre andra volontärer - Arne, Wäinö och Esa – som alla spenderar några veckor på Tomtebo i sommar för att hjälpa till med renovering av huset.


tomte
Jan, volontärläkare hos Convictus sedan tre år, plus läkarna Lotta och Anita besöker Råd & Stöd. De är också intresserade av att bli volontärer i föreningen. Bilden till vänster.
Arne, Wäinö och Esa. Alla volontärer hos Convictus, som hjälper till med renovering av Convictus Rekreationshus Tomtebo i Sörmland. Bilden till höger.

Bryggan Hjorthagen – en del av Stockholm i koncentrat
Uteliggarna i Stockholm har fördubblats på ett par år. Den nya gruppen uteliggare är arbetslösa EU-medborgare från Öst- och Sydeuropa och afrikaner från Nord- och Västafrika. De är lika många som de svenska uteliggarna. Den afrikanska gruppen kommer i stor utsträckning till Convictus Bryggan Hjorthagen. Att de är uteliggare är omöjligt att se. De är välklädda och inga missbrukare. Kläder får de på dagverksamheter för hemlösa där de också kan sköta sin hygien. När den vanlige stockholmaren möter dem på stan är det ytterst få som ens anar att dessa personer – som blir fler och fler - befinner sig i en extremt utsatt situation utan tak över huvudet, utan jobb, långt från sitt hemland. De är unga, fulla av energi och lust att arbeta om de bara skulle få en chans. Detta är en växande mänsklig tragedi.

hjorthagen
Unga pojkar i tjugo-trettioårsåldern från Västafrika är den dominerande besöksgruppen på Bryggan Hjorthagen idag. De är inga missbrukare och ser inte speciellt utslagna ut. Men de är extremt trötta, för de är hemlösa uteliggare! Då kan en trästol som på bilden duga som säng.

Juni
Sprututbyteskonferens i Göteborg

I Göteborg är frågan om sprututbyte död skrev Göteborgs Posten tidigare i år. Inte alls! Det är dags att öppna för dialog. Convictus, Hiv-Sverige och Positiva Gruppen Väst bjuder därför in till en nationell konferens den 7 november för att lyfta ämnet. Det blir en heldag, fylld med föreläsningar och diskussioner samt deltagare från sprututbytena i Kalmar, Helsingborg, Malmö plus det nystartade sprututbytet i Stockholm.
Anmälan: www.hiv-sverige.se/aktuellt/sprututbyte
Frågor: convictus@convictus.org
Kostnad: 300 kr inkl. moms. Lunch och fika ingår.
Sista anmälningsdag: 20 september
OBS! Begränsat antal platser

sprututbyte affisch sprututbyteskonferens

Uppsökarcykeln ute igen!
En av Convictus uppsökarcyklar är nu igång för sommarsäsongen. Måndag – fredag kan du se den vid Björns Trädgård på Söder i Stockholm. Hemlösa serveras kaffe och smörgås och får allehanda hjälp som länkningar till sjukvård och socialtjänst. Convictus uppsökarcyklar är föreningens rullande dagverksamhet för hemlösa. Öppen under sommaren när de flesta andra verksamheter håller stängt.

cykeln
Rosa, Kari och gästen Stina vid uppsökarcykeln i Björns Trädgård. Cykeln kommer att vara ute hela sommaren och en bit in i september. På bilden till höger hjälper Eva en gäst med på Bryggan Vantör med rena kläder. Vantör kommer att hålla stängt från 1 juli och hela månaden ut.

Hemlös utan ID

Erika Fuchs har genomfört ett projekt i Convictus för att finna en modell som underlättar för hemlösa att få id-handlingar i ordning. Att vara utan id och folkbokföringsadress år sådant som håller kvar hemlösa i hemlöshet. Att hjälpa hemlösa och missbrukare med id-handlingar borde ha mycket högre prioritet inom socialtjänsten.

Maj

Klädhantering i centrum
En av de viktigare verksamheterna på Convictus dagverksamheter är hjälpen med rena och hela kläder. Kläderna hos Convictus kommer från privatpersoner. Väldigt många av dem skänker till just Convictus eftersom de inte säljs till allmänheten utan går direkt till hemlösa.

kläder
Rosa visar en tröja för en gäst på Bryggan Hjorthagen, en av Convictus tre dagverksamheter för hemlösa i Stockholm.

Konferens om sprututbyte i Göteborg

Den 7 november anordnar Hiv-Sverige, Convictus och PG Väst en nationell konferens i Göteborg om Sprututbyte.
Det blir en heldag med föreläsningar och diskussioner med utgångspunkt i de existerande sprututbytena i Kalmar, Helsingborg,
Malmö samt det nystartade sprututbytet i Stockholm.
Mer information om dagen och anmälan kommer inom kort men boka in den 7 november redan nu!


logga

Hemlöshetsdebatt

Convictus, Stadsmissionen och Fräsningsarmén var inbjudna till panelen på den årliga hemlöshetsdebatten som arrangeras av Oscars Församling. Även Stadsdelen Östermalm satt med och mångsysslaren John Ekebert som ligger bakom boken ”Gatans mat”. Convictus förde fram sina käpphästar, dels att det behövs mycket mer satsning på hemlösas hälsa, dels att det behövs små centrala enheter i Stockholm som smälter in i sin miljö och där hemlösa känner sig välkomna. Modell för detta är Convictus egna enhet på Malmskillnadsgatan.

debatt
Ett hundratal intresserade kom till den årliga hemlöshetsdebatten hos Oscars församling där Convictus alltid deltar.

Sprutbyteskonferens på gång
Hiv-Sverige, Positiva Gruppen Väst och Convictus arrangerar en sprutbyteskonferens den 7 november i Västra Götaland där det inte finns något större intresse för just sprututbyte ännu. Mer detaljer om konferensen kommer på hemsidan inom kort.

sprututbyte
Elin Klingvall från Positiva Gruppen Väst och Peter Månehall från
HIV-Sverige förbereder tillsammans med Convictus en större
sprutbyteskonferens under hösten i Göteborg.


April
Jesper är ny i Convictus styrelse
Jesper Gantelius, som studerar till läkare är nyinvald i Convictus styrelse. Han kom till Convictus i mitten av 2000-talet och erbjöd sig då att hjälpa till som volontär. Sen dess har mycket hänt, bland annat har han som projektledare varit med och byggt upp Convictus Ukrainas mycket omfattande verksamhet. Han är också ordförande i Convictus Ukrainas styrelse.


jesper
Jesper Gantelius, som forskar på KTH och dessutom studerar till läkare blev invald i Convictus styrelse i april 2013 för två år.

Sprututbytet öppnar i Stockholm!

9 april öppnar sprututbytet i Stockholm efter diskussioner för och emot sedan mitten av 80-talet. Tyvärr var frågan fullständigt polariserad och laddad med mycket personlig prestige hos inflytelserika politiker, läkare, narkomanvårdare och frivilligorganisationer de första 15 åren, vilket skapade en total låsning. Sedan början av 2000-talet började frågan nyanseras steg för steg vilket ledde till att allt fler intog en positiv ståndpunkt. Detta har idag lett till att Stockholm nu har fått sitt första sprututbyte. Andra städer som redan har det är Malmö, Lund, Helsingborg, Kalmar. Convictus har ansvar för två sprututbyten i Estland, dels i Tallinn, dels i Mardu.

Hälsa istället för droger
Träningen på Convictus Hälsocenter drar allt fler medlemmar som tagit sig ur ett drogberoende och nu vill satsa på hälsa. Möjligheterna är också många med yoga, sjukgymnastik, promenader, hälsosamtal mm. Hälsocentret erbjuder garanterat hög kvalitet inom alla olika områden tack vare professionellt utbildade volontärer som utan betalning hjälper Convictus.

gymet
Gymet på Convictus Hälsocenter blir allt populärare. Maskinerna som skänkts till Convictus håller hög klass. Medlemstalet stiger dag för dag och är nu uppe på 250 personer.

Mars
Volontärerna är Convictus pärlor
Convictus dagverksamhet för hemlösa, Bryggan Hjorthagen, har flera fantastiska volontärer. Sammantaget har de en rik erfarenhet från privatliv och arbete som kommer Convictus till del. På Bryggan Hjorthagen avsätter de flesta volontärerna ungefär en heldag per vecka som medarbetare och som stort stöd till den ordinarie personalen.

volontärer
Fyra av Convictus ovärderliga volontärer på Bryggan Hjorthagen. Harriet, Cecilia, Ewa och Gunilla.

Vill du skänka kläder?

Ring i så fall till någon av våra tre dagverksamheter:
Bryggan Vantör 08 508 20 396,
Bryggan Hjorthagen 08 120 59 995 eller
Convictus Råd & Stöd 08 668 07 06.
Det är viktigt att det finns någon på plats som kan ta emot kläderna och att de kläder som skänks är sådana som kan komma till användning. Convictus har ingen egen försäljning av kläder som skänks från allmänheten, utan allt går direkt till hemlösa, därför är det viktigt att kläderna är användbara. Convictus har begränsade resurser att hämta kläder.


kläder


Råd & Stöd utan lokal
Convictus Råd & Stöd måste flytta i höst! Fastigheten skall byggas om. Senast i höstas stod Convictus inför samma situation då fastigheten där Bryggan Östermalm låg sålts för att byggas om. Då löstes situationen genom nya lokaler i Hjorthagen. Att hitta nya lika centrala lokaler som Råd & Stöds på Malmskillnadsgatan, blir en mycket tuff uppgift. Råd & Stöd når dagligen cirka 40 hemlösa.

råd & stöd
Tommy Andersson och Gun Eleby jobbar på Convictus centralaste enhet på Malmskillnadsgatan i en flerfamiljsfastighet mitt i Stockholm – Råd & Stöd.


Februari
Loggan håller tre länder samman
Convictus Ukraina, Convictus Estland och Convictus Sverige använder alla samma svart/vita logga på likadana t-shirts, väskor, jackor mm. Den populära loggan skapar en samhörighet volontärer och personal emellan i de tre länderna.

logga
Galina och Igor från Convictus Ukraina visar upp den svart/vita loggan som används på affischer, jackor, t-shirts mm även hos Convictus Sverige och Convictus Estland.


Ny verksamhetschef till Convictus Estland efter Kristina

Kristina Joost slutar under våren som verksamhetschef hos Convictus Estland. Hon har skött jobbet excellent under sina fem år vilket lett till att Convictus idag är en etablerad och mycket respekterad organisation i Estland. Hon efterträdde Julia Vinckler som la grunden till Convictus Estland mellan 2002 - 2007. Båda har gjort en mycket kvalificerad insats. Beviset för det är att Convictus Estland för ett par år sedan fick den prestigefyllda utmärkelsen som ”landets bästa NGO”, (Non Governmental Organization).

kristina
Trots glada miner har verksamhetschefen för Convictus Sverige, Claes Heijbel, ett problem att lösa. Det gäller att hitta en ny verksamhetschef för Convictus Estland Kristina Joost ska sluta efter fem år för att flytta till Frankrike.


Matköerna växer och hemlösheten
De svenska mer ”traditionella” hemlösa gästerna – ofta lite äldre personer med missbruksproblem - minskar hos Convictus och hemlösa från fattigare områden inom EU ökar kraftigt. Situationen är turbulent i och med att den nya gästgruppen dessutom varierar i sin sammansättning mellan olika dagar och veckor. Från att en tid till övervägande del varit män som söker jobb och bostad från främst Polen, Bulgarien, Rumänien, kan det nästa vecka vara främst rumänska romer som ofta kommer tillsammans både män och kvinnor. Ytterligare några veckor senare kan den dominerande gruppen vara tredjelandsmedborgare med uppehållstillstånd i Sydeuropa men som nu söker sig till norra Europa efter jobb och bostad. Men precis som de andra grupperna fastnar de i både hemlöshet och arbetslöshet. Kommunikationen kompliceras av att ofta vare sig svenska eller engelska fungerar som språk.

kö
Matköerna för hemlösa EU-medborgare blir allt fler och längre i Stockholm. Även antalet hemlösa tredjelandsmedborgare – ofta från Nord-Afrika med uppehållstillstånd i Sydeuropa - ökar kraftigt.

På Convictus dagverksamheter byggs klädavdelningarna om för att kunna hantera det växande trycket på kläder som är en direkt följd av den växande EU-gruppen hemlösa.


Januari
Fördjupat samarbete mellan Franska Reformerta Kyrkan och Convictus
Samarbetet mellan Franska Reformerta Kyrkan och Convictus kommer att fortsätta under 2013. Idéer finns också om att fördjupa samarbetet med både musik, föreläsningar och ceremonier. Under 2012 bjöd kyrkan hemlösa gäster hos Convictus på lunch i kyrkan en gång per månad.

nina
Nina Nyman från Bryggan Hjorthagen diskuterar samarbete med Pastor Jean Christophe Robert i Franska Reformerta Kyrkan (bilden till vänster). Diakoniansvarige Elie Kabwe från Franska Reformerta Kyrkan och Dino Haxhijaj från Bryggan Hjorthagen diskuterar hur samarbete skall vidareutvecklas mellan kyrkan och Convictus (bilden till höger).

Förstärkning på hälsosidan
Ola Oljelund, narkosläkare, och Helena Samuelsson, sjukgymnast, förstärker Convictus hälsoarbete. Ola är volontär och skall hjälpa Convictus en förmiddag per vecka, både på Convictus Hälsocenter och på dagverksamheterna. Helena är projektanställd. Hon arbetar på alla Convictus enheter för att hjälpa hemlösa med led och muskel problem och mycket mer.

ola
Ola Oljelund jobbar normalt inom Räddningstjänsten och rycker ut vid olyckor och andra akuta situationer. Han har också tid att hjälpa Convictus som volontär utan betalning.
Helena Samuelsson är sjukgymnast och projektanställd hos Convictus som hälsoarbetare. Hennes specialitet är mental hälsa och neuroproblematik.


Convictus och Dianova i samarbete om hälsa
Convictus Hälsocenter utvecklas mer och mer i takt med att nya volontärer som sjukgymnaster, personliga tränare, yogainstruktörer m fl ansluter sig som medhjälpare. För att klara den växande verksamheten har Convictus stort stöd av Dianova Rehabiliteringscenter som skickar praktikanter som i sin tur tar nya steg ut på arbetsmarknaden i sin rehabiliteringsprocess.

dianova
Niki och Joselyne kommer båda från Dianova och hjälper nu till
med hälsofrågor hos Convictus.


Fakta
Convictus hemlöshetsverksamheter på bryggorna och Råd & Stöd rullar på dag efter dag år efter år. Konkret innebär detta att Convictus har mer än 200 hemlösa gäster fem dagar/vecka året runt. Samtidigt söker Convictus uppsökare upp hemlösa i hela Storstockholm för att hjälpa dem med både sociala och medicinska insatser. Under jul- och nyårshelgerna har Convictus rekreationshus Tomtebo hållits öppet för hemlösa på samma sätt som skett de senaste femton åren!

Vill du skänka kläder?
Ring i så fall till någon av våra tre dagverksamheter Bryggan Vantör 08 508 20 396, Bryggan Östermalm 08 508 100 94 eller Convictus Råd & Stöd 08 668 07 06. Det är viktigt att det finns någon på plats som kan ta emot kläderna och att de kläder som skänks är sådana som kan komma till användning. Convictus har ingen egen försäljning av kläder som skänks från allmänheten, utan allt går direkt till hemlösa, därför är det viktigt att kläderna är användbara.

Vill du skänka pengar?

Convictus har ett 90-konto: 90 05 56-2. Vi tar tacksamt emot ekonomiskt stöd.

Vill du hjälpa Convictus?

I Convictus har vi många frivilliga medarbetare som vi kallar volontärer. Är du också intresserad? Maila i så fall till convictus@convictus.org så hör vi av oss. Det kan du läsa mer under fliken volontärer.

 
 
   
 


 
Convictus är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening med 90-konto: 90 05 56-2