Start Aktuellt Hemlöshet Hiv & Hepatit Hälsocenter Tomtebo Internationellt Samarbeten Ekonomi Volontärer Kontakt
 

 

convictus logo
2010
2011
2012
2013
2014•
2015
 
 


Tidigare år – 2014

December
Julinsamling med kända artister
22 december kl 19 00 blir det en insamlingskonsert i Katarina Kyrka i Stockholm med kända artister. Fri entré. Efter konserten blir det möjlighet att skänka valfritt belopp som stöd till Convictus hemlöshetsarbete. Ta med varma jackor och andra kläder till konserten och skänk dessa till Convictus! Även hygienartiklar och underkläder/strumpor av intresse! För mer detaljer klicka på pdf!

konsert insamlingskonsert

Fullt hus på Bryggan Hjorthagens julbord
Julbordet på Bryggan Hjorthagen är alltid mycket populärt. Där finns julrätter av alla de slag – sill, lax, morotslåda, Janssons Frestelse, korv, köttbullar och mycket mer. De över hundra gästerna, många från olika EU-länder, fick verkligen uppleva ett julbord med traditionell svensk julmat.

jul

Jonas Paulman som ligger bakom föreningen Barnens Träd plus Nina Nyman delar ut julklappar till gäster vid Bryggan Hjorthagens julfirande och volontärsamordnaren Cecilia Ribbing delar ut julmat.


Hur påverkas Convictus Ukraina av situationen i hemlandet?
Convictus Sverige genomförde i december en konferens där det egna arbetet i
Kiev och i östra delen av landet presenterades. Punkter som togs upp gällde
sprututbyte, stödgrupper, hiv- och hepatitarbete, stöd till sexarbetare och
Convictus Half Way House med inriktning på kvinnor i fängelse.

ukraina

Anna Vorotyntseva, föreståndare på Convictus Half Way House i Östra Ukraina för kvinnor som suttit i fängelse och Evgenija Kuvshynova, verksamhetschef för Convictus Ukraina föreläste på Convictus konferens om situationen i hemlandet och hur det påverkar Convictus arbete.


World Aids Day 2014 i Franska Reformerta Kyrkan
Convictus genomförde sin årligen återkommande ceremoni på World Aids Day i Franska Reformerta Kyrkan. Dagen instiftades av UNAIDS i slutet av 80-talet och uppmärksammas i form av konserter, ceremonier, seminarier mm runtom ii världen för att bekämpa fördomar och diskriminering som är det värsta hotet mot en framgångsrik kamp mot hiv och aids. Globalt har över 30 miljoner avlidit i aids och för närvarande lever cirka 30-35 miljoner med hiv. Ungefär 6 500 personer lever idag med hiv i Sverige.

wad

Hos Convictus talade bl a Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink och bitr Smittskyddsläkaren Jenny Stenkvist, för musiken stod bl andra oboisten Jean Christophe Robert och sångaren Toni Holgersson.


November

Convictus i Ukraina – hur går det?
Convictus arbetar sedan 8 år i Ukraina med hiv/hepatit, stöd till sexarbetare, stöd till kvinnor som suttit i fängelse, sprututbyte mm. Nu kommer verksamhetschef i Convictus Ukraina, Evgenija Kuvshynov och föreståndaren för Convictus Half Way House för kvinnor i fängelse, Anna Vorotyntseva till Stockholm för att berätta i en konferens 9/12 om sitt arbete. Närmare info convictus@convictus.org

program
konferensprogram

ukraina

Det uppsökande arbetet i Kiev för att få kontakt med injektionsmissbrukare har stor betydelse i Convictus Ukrainas verksamhet, även hembesöken hos aktiva missbrukare där man också byter rena sprutor mot använda.


Prata-svenska-café på Bryggan Hjorthagen

Varje vecka samlar volontären och fd läraren Birgitta gäster på Bryggan Hjorthagen till den populära svenskundervisningen. Deltagarna är i huvudsak EU-medborgare, främst från Öst-Europa, och tredjelandsmedborgare, främst från väst- och nord-Afrika.

svenska

Vänster bild: Det är volontären Birgitta Stenius, pensionerad matematik- och kemilärare, som dragit igång undervisningen.
Höger bild: Intresset för svenskundervisningen på dagverksamheten för hemlösa, Bryggan Hjorthagen, är växande.


Romerna hjälper och får hjälp
En stor grupp romer besöker varje söndag Bryggan Hjorthagen. De duschar, tvättar kläder, hjälper till i köket och får hjälp på olika sätt. De får hjälp med hälsoproblem, de får råd i olika besvärliga situationer och mycket mer.

romer

Vänster bild: Elmaz hjälper till som frivillig på Bryggan Hjorthagen sedan ett par månader tillbaka. Här tillsammans med sin man Ibrahim som också hjälper till.
Högra bilden: Romerna Lilika och Lilian flankerar Rosa som är personal hos Convictus. Rosa ägnar mycket till åt att hjälpa romska kvinnor hon möter inom Convictus verksamhet.

Oktober
Hälsoarbetet i fokus
Convictus deltog i den stora konferensen ”Drogfokus” i Norrköping med ytterligare över tusen deltagare. De flesta deltagarna kom från myndigheter och kommuner, men även ett antal ideella organisationer var med. Convictus fokus på hälsa som en väg att komma vidare efter det man tagit sig ur missbruk fick bra respons.

mässa

Ambitionen med Convictus deltagande i den nationella konferensen ”Drogfokus” i Norrköping, var att slå ett slag för Convictus hälsoarbete. Vid ”Speakers Corner” höll Tommy Andersson ett uppskattat anförande inför publik om hälsoarbetet. Vid utställningsbordet som delades med Svenska Brukarföreningen (högra bilden), informerar han en av besökarna.


Den viktiga dokumentationen
I Convictus läggs mycket energi på att kontinuerligt höja kvaliteten på dokumentationen. Detta för att anpassa arbetet till allt tuffare krav på resultatredovisning från anslagsgivande myndigheter. Sättet att klara detta är att ha en kvalificerad dokumentatör som inspirerar personalen att förstå värdet av bra redovisning.

Pär

Pär Netteltoft är Convictus dokumentatör. Han utvecklar resultatredovisningen i nära samarbete med hela personalen.

Uppsöket en länk till hjälp
Det är tack vare det uppsökande arbetet som flera hemlösa kan nås än enbart de som dyker upp av egen kraft på Convictus tre dagverksamheter. Ambitionen bakom uppsöket är att knyta personliga kontakter med hemlösa och att erbjuda hjälp med mat, kläder, duschmöjligheter hos Convictus. Även hjälp med länkning till socialtjänst och sjukvård erbjuds.

uppsök

Convictus uppsökande arbete pågår både i Stockholms Stad och i flera grannkommuner. Tommy, som här är på besök i Åkersberga kommun, är en av dem som är med i utvecklingen att bredda uppsöket till nya platser i hela länet.

Vardagslunk
En vanlig höstdag i mitten av oktober. Hemlösa gäster kommer och går. Den ena från Estland, nästa från Senegal, den tredje från Sverige och den fjärde från Rumänien. Så fortlöper dagarna året runt på Bryggan Hjorthagen, sju dagar per vecka. Besöksantalet pendlar mellan 40 – 80/dag. Antal nationaliteter mellan 5 – 15.


hjorthagen

Frukosten är populär på Bryggan Hjorthagen. Serveras varje morgon kl 9. Vid ankomst hänger man av sig ytterkläder och lämnar väskor som sedan låses in.

Gatujuristerna hjälper hemlösa EU-medborgare

Gatujuristernas hjälp till Convictus hemlösa gäster är ovärderlig. Den dominerande gruppen gäster på dagverksamheten Bryggan Hjorthagen, var fram till mitten av 2000-talet personer från Sverige och i viss mån Finland. Men sedan dess har andelen EU-medborgare och tredjelandsmedborgare ökat steg för steg och är idag uppe i cirka 75% av det totala gästantalet. Tredjelandsmedborgarna är oftast personer från Väst- och Nord-Afrika som har uppehållstillstånd i Syd-Europa men har slagits ut från arbetsmarknaden där och idag söker jobb och bostad i Sverige. De är till helt dominerande del uteliggare men syns inte i den officiella statistiken över hemlöshet i Stockholm.


gatujurister

Fyra studenter från juridiska fakulteten på Stockholms Universitet - Fanny Rondahl Stenberg, Siri Reinhag, Moa Gruneau och Manne Weise. De kommer regelbundet till Bryggan Hjorthagen för att hjälpa gästerna med juridiska och ekonomiska problem. De kommer från den ideella föreningen Gatujuristerna.September
Running for Shelter blev stor gåva till Convictus
Välgörenhetsloppet Running for Shelter gick av stapeln den 20 september i strålande solsken i naturreservatet Nyckelviken i Nacka kommun. Hela överskottet från loppet skänktes till Convictus! Det blev 57.487 kr. Pengarna skall användas till att stärka Convictus hälsoarbete för människor på väg ur hemlöshet och beroende. Stöd från företag betyder oerhört mycket för Convictus, det är en uppmuntran och det ger Convictus möjligheter att utveckla arbetet för hemlösa. Ett stort tack till Adaptus/Job Zone som arrangerat Running for Shelter. Mera bilder och information: www.runningforshelter.se

check

Claes Heijbel - Convictus, Anton Lind - vd Adaptus/Job Zone, Katharina Stevens - volontär Convictus, Rolf Smeds - vvd Adaptus/Job Zone och Tommy Andersson – Convictus Råd & Stöd med den symboliska checken på 57.487 kr som blir en gåva till Convictus från arrangören av loppet Running for Shelter,
Adaptus/Job Zone.


loppet Fler bilder från Running for Shelter

Convictus Estland på besök hos Convictus Sverige
Meelis och Jaan från Convictus Estland gjorde ett dagsbesök hos Convictus Sverige då de hann med både dagverksamheterna Bryggan Hjorthagen och Råd & Stöd plus Convictus Hälsocenter. Situationen i Stockholm med ett stort antal hemlösa EU-medborgare och tredjelandsmedborgare, vilket märks inte minst i Convictus verksamheter, finns inte alls på liknande sätt i Tallinn.

estland

Jaan och Meelis besöker Ilmaris som jobbar med Convictus uppsökarcykel vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Meelis och Jaan flankerar Dino som jobbar på Convictus dagverksamhet Bryggan Hjorthagen T.h..

Romerna och Bryggan Hjorthagen har funnit varandra

Klockan sju varje söndagsmorgon öppnar dörrarna för romerna – främst kvinnor - på Bryggan Hjorthagen. Tre timmar innan den officiella öppningen. Detta är en anpassning till deras egna önskemål och arbetstider och det passar Convictus bra som samarbetsform. Det fördelar trycket på duschar, tvättmaskiner och kläder över dagen och trängseln minskar. När klockan sedan är tio och övriga gäster kommer – främst andra EU-medborgare och tredjelandsmedborgare, har de flesta romerna redan givit sig iväg för att jobba. Det gör de utanför Coop och ICA. Men att tigga så tidigt som sju en söndagsmorgon är det inte särskilt lönsamt. Det är därför det passar bättre att just då göra andra saker som att duscha hos Convictus.

romerna

Redan klockan sju på söndagar sitter en stor grupp romer och väntar utanför Bryggan Hjorthagen för att komma in och låna duschar och tvättmaskiner, några timmar senare är de ute på stan och jobbar utanför ICA, T-banestationer mm.

Augusti
Öppet för hemlösa sju dagar i veckan
Bryggan Hjorthagen har öppet sju dagar i veckan för hemlösa. Gästsammansättningen där har ändrats drastiskt. För cirka fem år sedan var det främst hemlösa svenskar. Idag är den största gruppen hemlösa tredjelandsmedborgare (oftast unga personer i 30-årsåldern), den näst största gruppen är EU-medborgare från fattigare delar av Europa och den minsta gruppen (cirka 20%) är den ”traditionella” gruppen.

hjorthagen

Dino, Peter och Arne tillhör personalstaben på Bryggan Hjorthagen där Nina är föreståndare och väldigt ofta bilförare för att hämta matvaror som skänks till verksamheten från bl a Coop och ICA.


Volontärsamordnaren är ingången

För dem som vill vara volontärer hos Convictus börjar det hos Cecilia Ribbing som är lotsen in i organisationen. Steg ett är en mailkontakt, steg två är frågor som ska besvaras och steg tre ett möte. Därefter kan det bli en hjälpinsats på någon av Convictus enheter.

Evgenija på besök
Convictus Ukrainas verksamhetschef är på besök i Sverige. Arbetet i Ukraina flyter på mycket bra, men oron i östra delarna av landet börjar mer och mer påverka Convictus ”Half way house” som ligger i den delen av Ukraina. Convictus ”Half way house” vänder sig till kvinnor som suttit i fängelse. Verksamheten är unik i landet, den enda med liknande inriktning.

Evgenija

Verksamhetschefen Evgenija Kuvshynova från Convictus Ukraina på besök i Sverige. Convictus Ukraina har en omfattande verksamhet i Kiev och ett ”Half way house” i östra delen i landet som hjälper kvinnor som suttit i fängelse.

Nya tag inför hösten

Convictus har gått för halv maskin under juli eftersom personal och volontärer behövde ledigt och hämta nya krafter. Men nu är det augusti och full fart igen. Convictus Hälsocenter på Södermalm väntar på medlemmar som vill träna, gå på yoga och mycket mer. Råd & Stöd vid Odenplan har redan fullt hus.

höst

Andreas, Ilmaris, Gun och Tommy som är stationerade vid Odenplan möter dagligen 30 – 40 hemlösa gäster på Råd & Stöd.

Träningsredskapen har stått oanvända en tid på Convictus Hälsocenter, men nu ökar verksamheten steg för steg.

Juli
Volontär hos Convictus?
I Convictus finns en kärna av personal på de olika enheterna. Men för att kunna utföra och utveckla det omfattande jobb vi gör varje dag, räcker det inte med personal, utan vi behöver också volontärer. Bara på våra dagverksamheter möter vi över 200 hemlösa gäster dagligen som behöver hjälp av olika slag.
Kanske något för dig också att göra en volontärinsats till hösten? Läs i så fall på vår hemsida under fliken ”VOLONTÄRER”.

volontärer
Rosa jobbar tre dagar i veckan på fältet med Convictus uppsökarcykel och träffar så hemlösa och erbjuder hjälp. Kanske är det något du skulle vilja hjälpa till med? Ring i så fall direkt till Rosa 072 933 82 53.

Jan är en av Convictus hälsovolontärer. Han är läkare och hjälper hemlösa utan att ta betalt. Convictus har flera hälsovolontärer. Både läkare, yogainstruktörer, personliga tränare osv. Kanske är du en av dem? Maila i så fall till convictus@convictus.org.

Juni

tor

Med en liten svalkande film önskar vi Glad Midsommar!

Tryck på bilden så startar filmen.

Dags för cykeln
16 juni är premiär för Convictus uppsökarcykel i år. Tre dagar per vecka kommer Convictus personal och volontärer att vara ute med cykeln vid Medborgarplatsen. De kommer att servera kaffe, smörgås och ibland tårta. De kommer också att hjälpa till med social rådgivning för dem som vill det.

cykeln
Andreas, Ilmars och Rosa tillhör dem som skall vara ute med Convictus uppsökarcykel i sommar. De kommer huvudsakligen att vara vid Medborgarplatsen måndag, tisdag och onsdag.

Uppsöket kompletterar dagverksamheterna

Uppsökande arbete hos Convictus är en kompletterande del till de tre dagverksamheterna Bryggan Hjorthagen, Bryggan Vantör och Convictus Råd & Stöd. Hemlösa som man inte når där försöker man nå på stan för att kunna göra en hjälpande insats. Kan vara erbjudande om skjuts till sjukvård, hjälp med ID-handlingar, tips om var man kan äta, få rena kläder, duscha.

uppsök

Ilmaris och Andreas hjälps åt i det uppsökande arbetet som genomförs måndag – fredag på olika platser i Stockholm och även andra delar av länet.

Hemlöshetens förändrade ansikte
Hemlösheten i Stockholms har förändrats drastiskt. Medan staden säger att den minskar säger vi att den ökar kraftigt, men i grupper som inte ingår i statistiken. Det här har vi sett sedan flera år inom Convictus dagverksamheter. Idag ser alla den eftersom de allra fattigaste hemlösa också tigger i stor omfattning. Vid entrén till t-banan sitter ofta en tiggare, nere på perrongen sitter affischer som säger att vi skall stoppa dem. För Convictus är ett sådant avståndstagande en omöjlighet, den enda möjliga vägen är den medmänskliga.

tiggare

Vid entrén till t-banan sitter ofta en tiggare, nere på perrongen sitter affischer som säger att vi skall stoppa dem. För Convictus är ett sådant avståndstagande en omöjlighet.

Maj

Convictusloppet till stöd för hemlösas hälsa
Convictus hälsoarbete är omfattande. Den 19 maj breddades arbetet i och med att förenings första lopp till stöd för hemlösa och drogberoendes hälsa genomfördes i Tantolunden i Stockholm. 170 deltagare var anmälda till loppet som är tänkt att bli ett återkommande evenemang varje år. Det ekonomiska överskottet går oavkortat till Convictus hälsoarbete. För närmare information hänvisas till www.convictusloppet.org

loppet

loppet

Thomas och Jens, affärsområdeschef resp vd för byggföretaget Dipart sprang Convictusloppet 2014 i Tantolunden. Loppet är ett sätt att uppmärksamma Convictus hälsoarbete. Agneta, Sofie och Niki har ingått i projektgruppen som efter mycket arbete lagt grunden till loppet.

Hepatit C-revolution

I Sverige finns uppskattningsvis 40.000 – 50.000 hepatit C-smittade personer. Om detta inte upptäcks i tid och behandlas är risken för skrumplever och levercancer på sikt överhängande. Den helt dominerande smittovägen är via injektionsmissbruk. Bara under 2013 anmäldes nära 600 nya hepatit C-fall i Stockholms Län. Men nu kommer helt nya mediciner som kommer att underlätta väsentligt för dem som behöver behandling. I stället för injektioner under lång tid kommer det att räcka med en tablett/dag under en kortare period dessutom. Många vill kalla denna nya möjlighet en revolution. En nackdel är bara att det är en dyr ”revolution”. En behandling på 12 veckor kostar 360.000 kr.

Det nödvändiga uppsökande arbetet
Convictus arbetar med uppsökande arbete som komplement till de tre dagverksamheterna. Campingplatser och husvagnsläger där hemlösa finns besöks regelbundet. Hemlösa erbjuds kaffe och smörgås och får hjälp med skjuts till sjukvård, socialtjänst mm För tillfället har besöken i Akalla i ett husvagnsläger där, avslutats till följd av att de hemlösa just har avhysts av kommunen. Nu avvaktar uppsökarna var just dessa personer skall dyka upp härnäst för att kunna ta ny kontakt.

uppsök

Smittskydd Stockholm höll en konferens om de nya revolutionerande medicinerna som nu kommer mot hepatit C.

Hjälpen till de hemlösa i olika husvagnsläger är mycket viktig. Ilmaris är en av dem som gärna hjälper till vid dessa tillfällen.

April
Jan och Pehr i Convictus styrelse
Jan Halldin är pensionerad socialläkare, en av de sista i Stockholm. Jan sitter i Convictus styrelse sedan flera år. Likaså Pehr Hellberg som är fängelsepräst på Norrtäljeanstalten. Han har varit med sedan tidigt 2000-tal i styrelsearbetet.

styrelse

Jan och Pehr är två av Convictus styrelserepresentanter. De har båda följt och medverkat i Convictus arbete i många år.

Statistik

Råd & Stöd, Convictus ”lilla” dagverksamhet mitt i city, fungerar på samma sätt som de två bryggorna men i mindre skala. För fem år sedan låg medianvärdet på antal gäster per dag på cirka 15 personer, 2013 låg det på 35. En väl så intressant uppgift i statistiken är att få fram andelen nya gäster man når. Totalt var det 1.370 under perioden 2009 - 2013. På startsidan finns diagram om resultat på Råd & Stöd och övrig verksamhet i Convictus.

råd & stöd

Convictus Råd & Stöd för hemlösa flyttade under senhösten 2013 från Malmskillnadsgatan till
Karlbergsvägen.

Distra Bygg Gymnasium och Convictus samarbetar

Elever från Distra Bygg Gymnasium hjälper Convictus Hälsocenter med renovering av lokaler under handledning av lärare. Det blir både bygg- och målningsjobb i träningsutrymmena som är i stort behov av uppfräschning.
lmålar

Målarläraren Partick instruerar målningsteknik för eleven Mona samtidigt som Adam målar på en annan vägg i Convictus träningslokal.

Mars
Samarbete med Sprututbytet
Personal från Sprututbytet på St Görans Sjukhus besökte Råd & Stöd för att diskutera utveckling av samarbetet. Flera bra idéer kom också upp. Bland annat med skjutsar och genom att regelbundet besöka varandras verksamheter.

sprututbyte

Tommy och Arne från Convictus flankerar Anna A, Ida, Erika och Anna B på Råd & Stöd vid Sprututbytets studiebesök hos Convictus.


Inhouse och Ericsson hjälpte en dag

Bryggan Hjorthagen fick hjälp av rekryterings- och bemanningsföretaget Inhouse och Bryggan Vantör fick hjälp av Ericsson. Från Inhouse kom de fjorton stycken och hjälpte med städning, fönsterputs och en hel del annat. Från Ericsson var de två som hjälpte till i det överfyllda klädförådet med att skapa ordning. Ericson skulle höra av sig på nytt när nästa hjälpinsats kommer, från Inhouse var de intresserade av att utveckla samarbetet till att också omfatta jobbsökeri.

fönsterputs

Personal från Inhouse hjälpte till inom de flesta områden på Bryggan Hjorthagen. Ericssons Lotten Schibbye satsade all sin tid i Bryggan Vantörs klädförråd.Textildämpare från 10-gruppen

Råd & Stöds nya lokaler för hemlösa vid Odenplan har problem med akustiken när många gäster är inne samtidigt. För att avhjälpa och dämpa problemet har det kända designföretaget 10-gruppen skänkt tyger att hänga upp på väggen, vilket dessutom skapat mer hemkänsla.

tyg

Dekalerna på Råd & Stöds fönster gör att nyfikna förbipasserande får lite svårare att kika in i lokalen. Väl inne i lokalen kan de annars se textilier på väggarna skänkta av 10-gruppen – ”Ten Swedish Designers”

Februari
Vinternatt och Convictus
Convictus Bryggan Hjorthagen ligger vägg i vägg med Stadsmissionens natthärbärge Vinternatt som öppnades föregående vinter för att förbättra möjligheterna för den snabbt växande gruppen hemlösa EU-medborgare i Stockholm att få sova inomhus. Enligt den officiella siffran minskar antalet hemlösa i Stockholm, men i den räkningen finns inte hemlösa EU-medborgare med. Den sanna siffran om Stockholms hemlöshetssiffror borde sannolikt vara att den ökat med åtminstone hundra procent på några år.

hjorthagen

Gunilla och Nina jobbar på Bryggan Hjorthagen som välkomnar hemlösa sju dagar/vecka. Den allra största gruppen hos dem är ”tredjelandsmedborgare”, oftast från Västafrika. Vägg i vägg ligger natthärbärget Vinternatt där många av Bryggan Hjorthagens dagliga gäster sover på natten. Ansvarig för den verksamheten är Stadsmissionen.

Gatujuristerna hjälp ovärderlig
Gatujuristernas hjälp till Convictus gäster sedan flera år tillbaka är ovärderlig. Studenterna som är på sluttampen av sin utbildning på Stockholms Universitet, möter alltid flera namn som bokat dem inför besöken på Bryggan Vantör och Hjorthagen.

Avhysning från Högdalen
Måndagen 17 februari kl 9 skulle romerna avhysas från sina läger i Högdalen. Polis kom dit i flera bilar, kronofogdepersonal kom dit, en polishelikopter övervakade det hela. Men lägren var redan tömda. Lägerinnevånarna hade packat ihop så gott de kunnat och flytt fältet. Synd bara att inte staden hade kunnat bidra med en container, för då hade överblivet skräp säkert hamnat där i stället för på marken.


romer
Andrea, Cecilia och Anna kommer varannan vecka till Bryggan Vantör för att hjälpa gästerna med juridiska problem. Lägren i Högdalen där romer bott sedan några månader nära Bryggan Vantör är utrymda. De som bodde där flydde fältet när de förstod att polis och Kronofogde var på ingång.

Forskning hos Convictus Eesti mitt i Tallinns centrum

Forskaren Ave Talu från Tartu Universitet sitter i Convictus lokaler i Tallinn för att på effektivaste sätt nå fram till missbrukare. ”Det ger mer resultat och jag når fler om jag söker upp dem där de är, än att de ska komma till mig på ett kontor”, säger hon. Forskning nu handlar främst om att finna metoder för att förebygga hiv och hepatit bland injektionsmissbrukare i Tallinn. Convictus Eesti har sina lokaler varifrån all verksamhet utgår – sprututbyte, samtal, fältarbete, kontor – mitt i city.


estland

Forskaren Ave från Tartu Universitet arbetar hos Convictus i centrala Tallinn. Convictus ligger granne med en skönhetssalong.

Januari

Stöd i olika former
Kläder från dansstudion Dancing Queen och bil med reklam från byggföretaget Dipart. Två olika exempel på den mångfald av stöd Convictus får mer och mer från olika företag. Kläder behövs, reparationer och transporter måste göras.

dans
Petra från dansstudion Dancing Queen kommer med lådor fulla av skor och kläder till Råd & Stöd.
Dipart ställer upp med bil och bygghjälp till Convictus, därav loggorna tillsammans.

Full fart på Convictus Hälsocenter
Convictus Hälsocenter utvecklas steg för steg tack vare omfattande hjälp från specialutbildade volontärer inom hälsoområdet. Trycket på träningslokalen är så stort så en ombyggnad måste göras. Mer plats behövs både till redskapsgymnastik och yoga. Den populära massagen erbjuds idag fyra dagar per vecka.

hälso
Sjukgymnasten Love Lindström är Convictus hälsoarbetare. Han erbjuder sin hjälp till gäster på alla enheter inom Convictus. Hur ser kroppen ut inuti egentligen? Det är kunskap man kan få på Convictus Hälsocenter.


Från Malmskillnadsgatan till Karlbergsvägen
Nu har nya Råd & Stöd för hemlösa öppnat på Karlbergsvägen 26 b efter
flytten från Malmskillnadsgatan 43. De nya lokalerna är väldigt fina och
centralt belägna. Framför allt är de lättillgängliga vilket är viktigt när
man har hemlösa som målgrupp. Gun Eleby och Tommy Andersson har huvudansvar för verksamheten som är öppen dagtid måndag–fredag.


kläder
vantör
   F I L M
  rosa  
    Klicka på bilden

Volontärer och personal ägnar väldigt mycket tid till att ta hand om den stora mängd kläder som skänks till Convictus. Allt gås igenom noggrant, sorteras och hängs upp. Allt ska vara rent och helt. På bilden Bryggan Hjorthagens föreståndare Nina.

Caisa arbetar i Bryggan Vantörs kök där hennes stora restaurangerfarenhet kommer väl till pass. Varje dag äter i genomsnitt 50 hemlösa lagad varm lunchmat på Bryggan Vantör och ungefär dubbelt så många äter frukost. För att klara detta krävs stor planering och stora resurser.


Klicka på filmen och hör vad Rosa säger om Convictuscykeln på Medborgarplatsen.


Convictus är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening med 90-konto: 90 05 56-2