Start Aktuellt Hemlöshet Hiv & Hepatit Hälsocenter Tomtebo Internationellt Samarbeten Ekonomi Volontärer Kontakt
 

 

convictus logo
Fotoalbum
2010
2011
2012
2013
2014
2015 •
 


Aktuellt

Januari
Fullt hus på dagverksamheterna
Mer än 200 hemlösa gäster om dagen året runt är Convictus verklighet på de tre dagverksamheterna. Många är trötta. Finns det inte sängar eller soffor, duger golven. Alla har väskor, kassar och allehanda prylar att släpa på som fyller upp lokalerna.

råd & stöd

I vinterkylan är trycket på dagverksamheterna större än annars. Golven på Råd & Stöd vid Odenplan får duga som sovplatser. Cyklar, kassar, väskor fyller snabbt övriga golvytor.

Vem vill hjälpa Convictus personal
Convictus har anställda som är hemlösa EU-medborgare. De hjälper föreningen på ett fantastiskt sätt. Men hur länge ska de orka om de inte har någonstans att bo? Finns det någon som kan hyra ut ett rum till dem? Convictus står som garant för hyran. Maila till convictus@convictus.org om du har något förslag.

östermalmsnytt

Bilden från omslaget på Östermalmsnytt. Läs artikeln här.

De värdefulla volontärerna
Convictus har hjälp av en lång rad volontärer. Två av dem är Anne-Marie och Elin. Båda hjälper till på dagverksamheten Convictus Råd & Stöd på Karlbergsvägen vid Odenplan. De har slussats in i Convictus verksamhet med hjälp av volontärsamordnaren Erika. Både Anne-Marie och Elin har anknytning till kvarteren runt Råd & Stöd och blev därför nyfikna. Nyfikenheten ledde som sagt till att de idag är volontärer. Något de inte ångrar. Tvärtom. (Läs mer under fliken ”Volontärer”).

volontärer
Till vänster: Jag bor i närheten och blev nyfiken när jag upptäckte Råd & Stöd. Sen läste jag om Convictus på nätet och fick kontakt med volontärsamordnaren Erika den vägen. Jag stortrivs sen första dagen, berättar Elin.

Till höger: Jag hjälper med att bre smörgåsar, koka kaffe och inte minst prata med gästerna. Som nykter alkoholist vet jag hur många av gästerna har det, även om jag aldrig gått ner mig så mycket att jag blivit hemlös, säger Anne-Marie


December

Julkonsert för Convictus
Sångerskan Isabella Lundgren och pianisten Carl Bagge genomförde en mycket uppskattad julkonsert i Allhelgonakyrkan där biljettintäkterna gick till Convictus hemlöshetsarbete.

konsert

Carl Bagge och Isabella Lundgren i Allhelgonakyrkan på Södermalm.

200 julbordsgäster på Bryggan Vantör
Convictus Bryggan Vantörs julbord var som vanligt mycket uppskattat och cirka 200 förväntansfulla gäster infann sig. Förutom maten delade Vantörs Församling ut julklappar till gästerna. Stämningen på absolut topp! Andra samarbetspartners på plats var Högdalskyrkan, Stadsdelen genom Socialtjänsten och byggföretaget Dipart från näringslivet.

julbord

Ett julbord på samma nivå som på en finare restaurang mötte gästerna på Bryggan Vantör den 16 december.

Kläder från Intersport till Convictus
Linnea från Intersport i Barkarby ser till att kläder från Intersport som är defekta och inte kan säljas trots att de är fullt användbara skänks till Convictus Hälsocenter och till Convictus Råd & Stöd. Kläderna kommer mycket väl till pass för Convictus många hemlösa gäster.

kläder

Convictus uppsökare Maria tillsammans med Linnea och Fadya från Intersport i Barkarby. Convictus får regelbundet defekta men fullt användbara kläder till skänks från Intersport för att skänka till hemlösa.


Hep C-utbildning till gäster i samarbete med AbbVie
I ett nystartat samarbete mellan Convictus och läkemedelsföretaget AbbVie genomfördes en Hep C-utbildning på dagverksamheten Råd & Stöd. Utbildningen riktade sig till gäster och personal. I kombination med detta skänkte personal från AbbVie vinterkläder till Råd & Stöds gäster och bjöd på julmat.

hepatit c

Infektionsläkaren Martin Kåberg och fd föreståndaren hos Convictus Gun Eleby föreläste om Hep C. Martin om de stora medicinska framstegen som givit många smittade nytt hopp. Gun om egna erfarenheter av Hep C-behandling.

Seminarium om Convictus hälsoarbete
Convictus arbete har en allt tydligare hälsoprofil. Nyligen genomfördes ett seminarium där detta lyftes fram för myndigheter. Där ingick bl a HIV-information riktad till hemlösa EU-migranter och tredjelandsmedborgare, information om Convictus uppsökande arbete med hälsoinsatser och en presentation av arbetet från en av Convictus volontärläkare.

konferens

Bilden till vänster: Rebecka som är både massör och personlig tränare berättade om arbetet på Convictus Hälsocenter som vänder sig till personer på väg ur drogberoende och hemlöshet.
Bilden till höger: Erika berättade om ett hälsoinformationsprojekt som hon leder med fokus på HIV och hepatit riktad till främst hemlösa EU- och tredjelandsmedborgare.

Imponerande julbord på Bryggan Hjorthagen
Spännande julmat serverades även detta år på Bryggan Hjorthagen och en stor andel av detta skänktes via Gute Grill & Bar. Matlagningsakiviteterna på Gute leddes av kökschefen David som gått till final i Årets Kock! Det var Terese Lann-Welin som låg bakom hela projektet Julbordspreppen på samma sätt som hon gjorde föregående år!

julbord

Bild ovan: Louise, Olly, Curt och David (köksmästaren) på Gute Grill & Bar lagar julmat som skall skänkas till Convictus Bryggan Hjorthagens julbord. Bland övriga sponsorer fanns finns Martin & Servera, Grönsakshallen Sorunda, Johan i Hallen och Leroy.
Bild nederst: Ett mycket stort antal matgäster kom till Convictus årliga julbord för hemlösa. Förutom rumänska specialiteter, lagade med hjälp av Bryggan Hjorthagens egna gäster, volontärer och personal, var det väldigt mycket ytterst vällagad julmat tillredd av personal och vänner på Gute Grill & Bar

Validoo skänker mat till Convictus Bryggan Vantör
Validoo är ett företag som arbetar för livsmedelshandeln. De hjälper livsmedelshandeln att presentera produkterna på ett bra sätt för konsumenterna. När Validoo fotograferat varuprover i studion skänker de sedan dessa vidare till Bryggan där de blir till lunch för gästerna.

Validoo

Till vänster:Johan Kvickström, som är informatör och kommunikatör på Validoo besöker Bryggan Vantör. Han är glad att kunna skänka varor till Convictus så att dessa kommer till dem som har det svårast.
Till höger:Personal från Bryggan hämtar varor från Validoo´s studio i Hammarby de skänkt till Convictus. Från vänster Validoo-medarbetarna Emma, Andrea och Maria. Till höger Gunsan från Bryggan.


World Aids Day 2015
Convictus World Aids Day ceremoni med extra fokus på missbrukarna genomfördes 1 december i Franska Reformerta Kyrkan. Parallellt genomfördes på tusentals andra platser jorden runt liknande manifestationer. Så har det varit årligen sedan mer än tjugofem år tillbaka. Convictus koncept med högklassig musik, korta anföranden och ljuständning i en värdig miljö slog väl ut även detta år.
Här kan du se programmet

WAD

Galina Netteltoft från Convictus Ukraina berättade om Convictus hivarbete i Kiev och Pehr Hellberg, färgelsepräst och medlem i Convictus styrelse läste en dikt av Tomas Tranströmer och initierade ljuständningen.

November
Kalsonger i hundratal till Bryggan Vantör
Det kom en oväntad men mycket välkommen leverans till Bryggan bestående av hundratals nya kalsonger och strumpor. Det var Joacim Jansson (högra bilden), VD på företaget Infrakonsult i Sverige AB, som hörsammat att det råder stor brist på underkläder till gästerna och överraskade oss alla med gåvan. Joakim och Infrakonsult AB har funnits med i bilden kring Bryggan under flera år som trogen samarbetspartner.

Samarbete med Coop
Convictus Bryggan Vantör har sedan ett par år ett samarbete med Coop i Stuvsta. Samarbetet innebär att Coop Stuvsta skänker grönsaker, frukt och bröd mm som Bryggans personal hämtar fyra ggr i veckan och delar ut till hemlösa som besöker verksamheten i Högdalen. Självklart är vi och inte minst gästerna tacksamma för stödet.

coop

Bilden till vänster: Joacim, Mia och Gunsan. Gunsan är ”klädvolontär” hos Convictus och Mia samordnar klädinsamlingar på de olika avdelningarna på Södersjukhuset där hon arbetar. Under åren har det blivit stora lass med riktigt fina kläder till gästerna på Bryggan Vantör.
Bilden till höger: Personal från Bryggan Vantör åker regelbundet till Coop och hämtar mat som Coop skänker.

Fördjupat samarbete med Krami
Krami är en samverkan mellan Stockholm Stad, Kriminalvården och Arbetsförmedlingen. Krami vänder sig till kvinnor som har någon form av socialmedicinskt hinder eller män som nyligen har varit inskrivna inom kriminalvården. Kramis idé bygger på att hjälpa klienter att finna och behålla ett arbete och därmed kunna leva ett självstyrande liv. Krami vill nu fördjupa samarbetet med Convictus som praktikplats.

KRAMI

Frivårdsinspektör Eva-Lott Jangren och arbetskonsulenten Annalina Jansson, båda från Krami, flankerar Convictuspersonalen Tommy Andersson och Gunilla Bjälvenstrand.

Convictusmöten en del av sammanhållningen
Tre gånger per termin samlas hela Convictus för genomgång av nuläget. Dessa möten är extra viktiga hos Convictus eftersom organisationen är utspridd på sex olika platser i Stockholm.

möte

Convictusmötet i november genomfördes på dagverksamheten Råd & Stöd vid Odenplan.

Husmöten en del av samarbetet
Regelbundet hålls Husmöten på Convictus dagverksamheter. Då samlas de som är involverade i arbetet på olika sätt för att lära känna varandra och diskutera hur arbetet utvecklas. Kan vara från andra föreningar, berörd stadsdel, polisen, volontärer, församlingar, sponsorer, frivården.

husmöte

Vid senaste husmötet på Bryggan Vantör samlades förutom personal och volontärer från Convictus också polisen, Högdalens och Svenska Kyrkans församlingar plus representanter från Stadsdelen Enskede – Årsta – Vantör.

Oktober
Tjuvheders tema är Convictus vardag
Den hyllade filmen Tjuvheder beskriver mycket av det som är Convictus vardag. Inte minst via det uppsökande arbetet möter Convictus de miljöer och människorna där som skildras i filmen. Convictus har också på olika sätt varit behjälplig i förarbetet till filmen.

film

Convictus uppsökare besöker regelbundet de miljöer som skildras i filmen Tjuvheder.

Gunilla har tagit över
Nu tar Gunilla över efter Gun som precis har gått i pension efter sjutton år på Convictus dagverksamheter för hemlösa. Mestadels som föreståndare. Gunilla som också är en erfaren ”hemlöshetsarbetare” kommer närmast från Bryggan Östermalm och Bryggan Hjorthagen.

gunilla

Gunilla är ny medarbetare på dagverksamheten Convictus Råd & Stöd som ligger vid Odenplan.

Läkemedelsföretaget AbbVie på besök
Läkemedelsföretaget AbbVie AB som tagit fram ny medicin mot Hepatit C är intresserade av samarbete med Convictus. Ett led i detta är ett besök på föreningens olika enheter av kommunikationschefen Theresia Bredenwall och Magnus Ljungquist, Patient Relations Manager, (ung. ansvarig patient/intresseorganisationer).

besök

En av enheterna som besöktes av AbbVies representanter Theresia Bredenwall och Magnus Ljungquist var Bryggan Vantör. Här i samtal med föreståndaren Dino Gerdin.

Skjuts till Infektionskliniken
Ilmaris jobbar på fältet alla dagar för att stötta hemlösa på olika sätt. I detta ingår skjuts till Sprututbytet och till Infektionskliniken på Huddinge Sjukhus som ett mycket viktigt inslag.

Ilmaris

Uppsökaren Ilmaris skjutsar regelbundet hemlösa till Sprututbytet och Infektionskliniken.

September
Convictus Estland på besök hos Convictus Sverige
I september besökte personal från Convictus Estland Sverige. Organisationen i Estland har nu funnits i 13 år där de förutom en omfattande personlig stödverksamhet till missbrukare bedriver ett sprututbytes- och uppsökararbete varje dag året runt på fältet.

estland

Här kan du se bilden större.

Gruppbilden med Convictuspersonal från vänster: Jana jobbar med sprututbytet och rådgivning i Tallinn, Vera (sprututbytet i staden Maardu), Ljubov (sprutbytet Tallinn), Nelly (Convictus Estlands ekonom), Nadjezda (fältarbete Tallinn), längst fram Konstantin (på fältet och med sprututbytet Tallinn). Överst till höger Andrei som är Convictus Estlands mest rutinerade fältarbetare sedan många år. Bilderna nedan är från studiebesök i Convictus Hälsocenter och på dagverksamheterna Råd & Stöd vid Odenplan och Bryggan Hjorthagen. Även Sprututbytet i Stockholm hanns med och där lyssna på läkaren Martin Kåberg.

Nya i styrelsen
Tre nya representanter valdes in vid Convictus årsmöte under våren. De tre är entreprenören Hasse Larsson, konsulten Agneta Anthell och läkaren Charlotta Boerman. Alla är eller har varit volontärer i Convictus.

styrelsen

Tre representanter i Convictus styrelse 2015: Hasse Larsson (entreprenör), Agneta Anthell (konsult) och Charlotta Boerman (läkare). Alla är eller har varit volontärer i Convictus.

Information om hiv till hemlösa EU-medborgare
Dino och Erika arbetar med Convictus nya projekt om hiv- och hepatitinformation till hemlösa EU- och tredjelandsmedborgare som startade våren 2015. Informationen skall ges med hjälp av tolkar på ett språk de förstår. Convictus har omfattande kontakt med målgruppen, främst på de olika dagverksamheterna.

dino

Dino och Erika arbetar med Convictus projekt om hiv- och hepatitinformation till hemlösa EU- och tredjelandsmedborgare

Nordic Drugs stora pris till Convictus
Som tack för Nordic Drugs stora pris 2015 på 50.000 kr till Convictus höll Claes Heijbel ett anförande på Svensk förening för beroendemedicins årliga konferens i Göteborg. Motiveringen för priset: ”Nordic Drugs Stora Pris 2015 tilldelas föreningen Convictus för deras värdefulla insats och genuina engagemang för utsatta människor i en tuff omvärld, som under årtionden pågått i Sverige och som under senare tid även etablerat sig utanför landets gränser”.

Augusti
Ukrainska chefer besöker Convictus
I februari 2015 antog Ukrainas parlament lagförslaget “Om frivård”. Det är ett stort steg för Ukraina mot en anpassning till europeisk standard. Convictus arbete i Ukraina med ett halvvägshus för kvinnor som suttit i fängelse har blivit mycket intressant för Ukrainska myndigheter som ett exempel på hur man kan jobba under friare former med goda resultat. Bland annat därför besökte höga tjänstemän från den Ukrainska Kriminalvården Convictus i Sverige under augusti månad. De var även gäster hos Kriminalvården i Nyköping.

ukraina

Oleg Yanchuk, chef för avdelningen för det exekutiva straffrättsinspektoratet i Ukraina (ung. frivården), Yulia Khvatova PR-ansvarig Convictus Ukraina, Olga Subotenko, chef för avdelningen för organisation och metodologiskt stöd inom det exekutiva straffrättsinspektoratet (Ukrainska kriminalvårdens huvudkontor), Dino Gerdin föreståndare Convictus Bryggan Vantör, Yevheniia Kuvshynova verksamhetschef Convictus Ukraina, Ilmaris Prieditis, uppsökare Convictus Sverige och tolken Tatiana Schorling i samband med studiebesöket på Convictus dagverksamhet Bryggan Vantör i augusti 2015.

Full aktivitet vid cykeln
Convictuscykeln har blivit en samlingspunkt i Björns Trädgård under sommaren. Många hemlösa besökare har därifrån fått hjälp med båda sociala och medicinska insatser efter att de länkats till socialtjänst och vårdcentraler av Convictus personal och volontärer.

cykeln

Det uppsökande cykelarbetet sjunger på sista versen. Den 28 augusti är sista dagen för det här året.

Convictus i kulturfestivalen
Convictus deltar i en sex dagar lång kulturfestival i centrala Stockholm med musik, dans, barn och familj, litteratur, teater och scenkonst, foto och film och mycket mer. Convictus delar tält med Stockholms Stad och Filadelfia, och har extra fokus på arbetet med hemlösa EU-medborgare och de boendealternativ man erbjuder.

tält

Convictus finns med i ett tält på Sergels Torg under Kulturfestivalen. På bilden från vänster Convictusrepresentanterna Nina, Lacatus, Claes och Erika.

Juli
Full fart vid cyklarna
Convictus uppsökarcyklar är väldigt populära. Måndag - fredag under juli hittar du dem vid Björns Trädgård nära Medborgarplatsen. Säkraste tiden är mellan 10 – 14. Vill de veta mer? Gå dit och prata med Rosa själv (cykelchefen) eller hennes medarbetare.

cykeln

Rosa och Tommy (till vänster) samarbetar runt Convictus populära uppsökarcyklar där hemlösa kan få både kaffe och smörgås.

Hivhäxans tid kan vara förbi
Ungefär trettio miljoner människor har avlidit i aids och ungefär lika många lever med hiv idag. Men nu är världen är på god väg mot en generation fri från aids, enligt en färsk FN-rapport. Antalet nya fall av hiv har minskat med 35 procent under de senaste 15 åren, visar den. Den positiva utvecklingen är ett resultat av de stora satsningar som gjorts och görs för att bekämpa hiv världen över samtidigt som allt fler får bromsmediciner. Även Convictus är en del i denna kamp, både i Sverige men i ännu högre grad i Estland och Ukraina där just injektionsmissbrukare drabbats oerhört hårt. Convictus driver sedan många år egna sprututbyten i dessa länder.

hiv

Skulpturen Hivhäxan skänkte den hemlöse gästen Hasse till Convictus för ett antal år sedan. En stark påminnelse om de stämningar som rådde i hivs spår för trettio år sedan. Men nu har FN släppt en rapport som visar att 15 miljoner människor världen över får bromsmediciner 2015! Det är en fantastisk och positiv utveckling.

Kommunikatörer
Med den allt större andelen utländska hemlösa gäster som inte talar vare sig svenska eller engelska är Convictus mer och mer beroende av personal som kan vara en länk mellan de olika grupperna språkligt och kulturellt. Två av dessa är Elmaz och Ciprian.

Elmaz

Elmaz och Ciprian hjälper båda till med kulturell och språklig förståelse på Convictus Bryggan Hjorthagen dit mellan 40 – 70 hemlösa gäster kommer varje dag. En stor andel av dem från Rumänien.

COOP skänker mat
Varje dag hämtar Arne mat hos COOP i Hjorthagen som skänks till just Bryggan Hjorthagen. Hjälpen betyder oerhört mycket för verksamheten och höjer matkvaliteten till Bryggans gäster.

coop

Arne anvisas av Ella på COOP Hjorthagen vilken mat han kan hämta för dagen. Coop ligger ett stenkast från Bryggan Hjorthagen.

Convictus uppsökeri

Det uppsökande arbetet är ett viktigt komplement till Convictus tre dagverksamheter för hemlösa. På fältet når Convictus uppsökare hemlösa som erbjuds hjälp av olika slag Den främsta inriktningen bygger på information om hiv och hepatit plus skjuts till sjukvård vid behov, inte minst då till Stockholms Sprututbyte.

uppsök

Maria och Ilmaris är Convictus uppsökare. Dagligen besöker de platser i Stor-Stockholm där de kan få kontakt med hemlösa och erbjuda dem hjälp, främst med hälsoinriktning.


Juni
Cykelsommar
För elfte sommaren i följd är volontärer och personal ute på stan med convictuscyklarna. Från cyklarna erbjuds hemlösa kaffe och smörgås men också hjälp att få kontakt med myndigheter. I den mån intresserad allmänhet dyker upp informeras de om Convictus arbete och om hemlösas situation i Stockholm.

rosa

Rosa är den självklara huvudpersonen vid Convictus uppsökarcykel. Under juli månad kommer cykeln att vara i Björns Trädgård måndag – fredag.

Convictus personal
Personalen på Convictus är fördelad på tre dagverksamheter, ett hälsocenter och uppsökande arbete. Språkkompetensen är stor och de kulturella bakgrunderna många vilket är ett stort plus med tanke på Convictus målgrupp som också har mycket blandad bakgrund. Många är ”traditionella” hemlösa från Sverige. Ofta lite äldre personer med missbruksbakgrund. En annan stor och växande grupp är hemlösa EU- och tredjelandsmedborgare.

personalen

Convictus personal från vänster bakre raden: Erik, Iasar, Erika, Elisabeth, Håkan, Arne, Gunilla och Alex. Mellanraden: Dino, Ann-Marie, Ludmila, Eva, Gun, Dino, Nina, Rosa, Elmaz. På knä: Tommy, Ilmaris, Claes. På bilden saknas Pär, Love, Caisa, Maria, Marius, Joel, Lebel och Sophie.

Maj

Den viktiga kökspersonalen
Att ha hög klass på köket är viktigt i en verksamhet för hemlösa. På dagverksamheten Convictus Vantör har personalen lång erfarenhet av restaurangarbete. De ”trollar” dagligen fram goda lunchrätter till låg kostnad. Mycket utav maten som tillreds bygger på varor som skänkts från ICA och Coop.

mat

Caisa och Marius hos Convictus Vantör är båda rutinerade ”restaurangarbetare” med stor kompetens att laga god och mycket mat till många. Det behövs för dagligen kommer över ett hundra hungriga hemlösa gäster till Convictus Vantör.


Dags för cyklarna

Med sommaren kommer Convictus cyklar ut på gatorna igen. Den mesta tiden är de stationerade i Björns Trädgård på Södermalm. Cyklarna är Convictus rullande minibryggor som hjälper hemlösa på stan och serverar kaffe och smörgås. Idén med dessa uppsökarcyklar förverkligades 2005. I år är de ute för elfte året i rad.

cyklar

Convictus danska cyklar är är uppfräschade inför sommaren. De är en del av Convictus uppsökande arbete. Med dem når man hemlösa på stan och erbjuder hjälp.


Erika och Håkan satsar på Hiv
Convictus lägger in en extra växel på hiv och hepatit med stöd från staden och landstinget. Dels ska samarbetena med Sprututbytet och infektionsklinikerna fördjupas. Dels skall information om hiv och hepatit i drabbade grupper och i grupper i riskzon för hiv och hepatit bli mera aktiv. Nytt är inriktningen på att även nå ut med information till hemlösa EU- och tredjelandsmedborgare på deras eget modersmål. Den verksamheten kopplas till Bryggan Hjorthagen som når gruppen i hög grad.

erika håkan

Erika Rydergård skall bygga upp en verksamhet som skall nå hemlösa EU- och tredjelandsmedborgare med information om hiv och hepatit på deras eget modersmål. Håkan Fernberg skall förstärka Convictus hiv- och hepatitarbete genom ökat stöd till hivpositiva missbrukare och människor i riskzon för hiv och hepatit.

April
Convictus utökar hiv- och hepatitarbete

Convictus utökar i ett nytt projekt informationsinsatserna om hiv- och hepatit till hemlösa EU- och tredjelandsmedborgare. Även arbetet på fältet för andra grupper intensifieras. Dels med hjälp av bil eller tunnelbana på platser där hemlösa befinner sig i sin vardag, dels med hjälp av Convictus uppsökarcyklar som kommer att vara ute alla vardagar med början i juni. Convictus kommer även att utveckla arbetet i kommuner utanför Stockholm för att erbjuda injektionsmissbrukare hälsohjälp.

Staden, Convictus och Musketörerna sammanstrålade på Bryggan Vantör
I april gjorde utredaren Nina Ström från Socialförvaltningens avdelning för stadsövergripande sociala frågor, ett studiebesök hos Convictus. Bl a då på Bryggan Vantör i Högdalen. Där träffade hon föreståndaren Dina Gerdin och verksamhetschefen för Musketörerna Åke Sjönnebring. Åke och hans medarbetare arbetar regelbundet på Bryggan Vantör för att hjälpa gäster att komma vidare.

vantör

Utredaren Nina Ström från Socialförvaltningens avdelning för stadsövergripande sociala frågor, Dino Gerdin, föreståndare på Bryggan Vantör och Åke Sjönnebring, verksamhetschef på Musketörerna sammanstrålade på Bryggan Vantör.

Dagligt uppsök
Varje vecka besöker Convictus uppsökare hemlösa på stan. Ofta åker man då till husvagnsläger och campingplatser där hemlösa befinner sig i sin vardag. Convictus uppsökare bjuder alltid på kaffe och något att äta. Tanken med dessa besök är att hålla en personlig kontakt och erbjuda hjälp med bl a hälsofrågor. Kan gälla information om hiv och hepatit, skjuts till vårdcentral, länkning till socialtjänst mm.

uppsök

Jacob Gordin (t.v.) har vid ett par tillfällen följt med Convictus uppsökare Ilmaris till ett husvagnsläger i Akalla där många hemlösa bor. Jakob har själv har varit missbrukare och hemlös i många. Han är musiker och har släppt tre soloplattor och varit trummis i ett punkband. Väl på plats i husvagnslägret, brukar Jacob bjuda på sig själv på ett inspirerande sätt genom både sång och musik.


Internationell Påskbuffé på Bryggan Hjorthagen
Gästgruppen på Bryggan Hjorthagen domineras helt av EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Även i personalgruppen är det internationella inslaget stort. Detta avspeglades tydligt när årets Påskbuffé serverades med mat från Rumänien, Chile, Finland mm.

påsk

Ibrahim från Rumänien, Nina från Finland, Rosa från Chile, Hasse från Sverige och Lebel från Mauritanien serverar på Bryggan Hjorthagens Påsklunch.

Mars

Convictus i finskspråkig sändning
På Convictus verksamheter i Hjorthagen, Byggan och Nattbryggan, kommer personalen från flera olika länder. Två – Nina och Aarne – är finländare. Förutom från Sverige kommer övriga från Chile, Eritrea, Mauritanien, Rumänien, USA och Ukraina. Nina och Aarne var den 20 mars med i Sveriges Radios finskspråkiga program Sisuradio och berättade om Convictus.

radio

Aarne Myllymäki och Nina Nyman flankerar reportern Jorma Ikäheimo i studion på finska Sisuradio.

Convictus Nattbrygga är öppen enbart för kvinnor
Varje natt sover cirka femton kvinnor på Nattbryggan. Alla är hemlösa EU- eller tredjelandsmedborgare. Det är en vinterverksamhet, finansierad av staden, med enbart kvinnlig personal. Nattbryggan håller öppet april månad ut. Vad som sen händer är ännu inte bestämt.

nattbryggan

Nina, Laura, Bitte, Galina, Dalyet, Kim, Rosa, Gunilla och Elmaz är teamet som ser till att Nattbryggan håller öppet sju nätter i veckan.

Inget Convictuslopp 2015
Det mycket uppskattade Convictusloppet som genomfördes 2014 i Tantolunden på Söder i Stockholm för första gången, återkommer inte under 2015. Förra årets lopp gjordes möjligt tack vare omfattande volontärinsatser. Tyvärr räcker inte de till i år. Vi hoppas kunna återkomma nästa år igen.

loppet

Convictusloppet genomfördes för första gången 2014. Bland deltagarna var ett stort antal personal från företag som sponsrar Convictus på olika sätt. Mycket ofta med kläder, mat, hygienartiklar osv.


Först alkoblås sedan uppsök
När Convictus uppsökarbil ska ut på uppsök måste föraren – oavsett vem det är – alltid först blåsa i en alkometer och få grönt ljus för att kunna starta bilen. Därefter är det klart att ge sig ut till platser i länet där hemlösa befinner sig. Förutom hjälpinsatser som erbjuds under uppsöket bjuder Convictus uppsökare på kaffe och smörgås vilket brukar uppskattas.

alkolås

Ilmaris är föraren på dagens uppsök. För att kunna starta bilen måste han få grönt ljus när han blåst i alkomätaren. Systemet med alkomätare har använts under många år. Det är en vardagsrutin och gäller alla som kör uppsökarbilen.


Alla dagar i veckan

Skänkt mat och skänkta kläder lämnas in och hämtas helgdag som vardag hos Convictus. På bilden några fulla matkartonger en lördag från Coop i Hjorthagen. Convictus håller öppet alla dagar i veckan. Vill du skänka kläder, hygienartiklar, mat? Kontakta någon av de tre dagverksamheterna. Telefonnummer finns under fliken ”kontakt”.

mat

Volontären Ibrahim och Arne som är personal har varit på Coop och hämtat mat till helgverksamheten Bryggan Hjorthagen där den dominerande gästgruppen är hemlösa EU- och tredjelandsmedborgare. Tio till femton olika nationaliteter per dag är vanligt.

Februari

Sovmöjligheter för hemlösa EU-medborgare
Convictus står fritt i relation till kyrkor och församlingar men samarbetet med flera församlingar i Stockholm fungerar bra. En kväll i februari samlades Convictus och en rad av församlingarna som engagerar sig för hemlösa EU-medborgare och deras övernattningsmöjligheter för erfarenhetsutbyte. Staden var samordnare. Convictus bidrag är ”Nattbryggan” för hemlösa kvinnor. Den enda enheten som vänder sig till enbart kvinnor. ”Nattbryggan” har tjugo platser och håller öppet alla dagar mellan 08 00 – 07 00.

hemlös

Diakoner, präster, volontärer, plus representanter från Staden och Convictus, samlades för att diskutera hur övernattningsarbetet kan organiseras för hemlösa EU-medborgare.

Nattbryggan – Convictus bidrag till hemlösa kvinnor
I slutet av januari öppnade Convictus "Nattbryggan" för hemlösa kvinnor som är EU- och tredjelandsmedborgare. Nu tre veckor senare håller verksamheten på att "sätta" sig och flera av de övernattande kvinnorna kommer tillbaka för mer än en natt.

madrasser

Bakom den här dörren finns Nattbryggan – Convictus nystartade enhet för hemlösa kvinnor som är EU- eller tredjelandsmedborgare. Innanför dörren finns filtar och använda lakan och kuddar hoprullade i högar för många av de övernattande kvinnorna är samma som dagen innan.


Januari
Från natthärbärge till daghärbärge
Convictus natthärbärge Nattbryggan är under dagtid ett daghärbärge – Bryggan Hjorthagen. På morgonen plockas madrasserna undan, på kvällen plockas de fram och så håller det på dag efter dag. Både män och kvinnor är välkomna på dagtid. På natten enbart kvinnor.

natt

Elmaz som jobbar på Bryggan Hjorthagen plockar undan madrasser efter nattens sovande gäster. Enbart kvinnor som är hemlösa EU- och tredjelandsmedborgare sover på Convictus natthärbärge. Elmaz själv hyr ett rum sen en tid tillbaka tack vare sitt arbete hos Convictus. Tidigare var hon uteliggare.

Skänka kläder
Convictus får mycket kläder från allmänheten som går direkt till hemlösa. Men vad behövs och finns det plats? För att få svar innan man skänker är det alltid bäst att först ringa till någon av Convictus tre dagverksamheter och informera sig. Telefonnummer och adresser finns på hemsidan under Kontakt.

Jul på Tomtebo
Även denna jul kunde hemlösa fira jul på Tomtebo. Traditionen med jul i Convictus hus på landet i Sörmland har hållits öppen sedan mitten av 90-talet. 2014 var ingen skillnad.

tomtebo

Även hemlösa behöver semester och semester kan man ta i Convictus hus på landet – Tomtebo.

Statistik kontra verklighet

I den officiell statistiken över antalet hemlösa i Stockholm syns inte hemlösa EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Därför ser siffrorna mycket bättre ut än verkligheten. Stan är fullt av uteliggare från olika länder som sover på trottoarer, på tunnelbanestationer, i parker mm. Dessa människor är ett talande symtom på en växande fattigdom. Trots all medial uppmärksamhet om hur situationen skall lösas, tycks inte utvecklingen förbättras det minsta. Snarare tvärtom.

soffa

Hemlösa uteliggare blir en allt vanligare syn i Stockholm. Personen på bilden ligger på Ropstens T-banestation nära Convictus dagverksamhet Bryggan Hjorthagen. Han sover, andra passerar till och från jobbet. Ett normaltillstånd i Stockholm 2015.

konsert

Konserten i Katarina kyrka blev en Insamlingssuccé. Kyrkan var så gott som full, massor av kläder och hygienartiklar samlades in och en hel del pengar donerades till Convictus hemlöshetsarbete.
På bilden Isabella Lundgren med band.


marius
diplom
   F I L M
  rosa  
    Klicka på bilden

Marius och Saban jobbar båda hos Convictus på Bryggan Vantör respektive Bryggan Hjorthagen. Båda kommer från Rumänien och är därmed till stor hjälp för Convictus eftersom många av gästerna på Bryggorna kommer därifrån.

Nordic Drugs stora pris 2015 på 50.000 kr gick till Convictus. Claes Heijbel, verksamhetschef Convictus tar emot diplomet av
Hans Morén Senior Nordic Product Manager NORDIC DRUGS AB.


Klicka på filmen och hör vad Rosa säger om Convictuscykeln på Medborgarplatsen.Convictus är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening med 90-konto: 90 05 56-2